Da li se trebaju vakcinisati oni koji su preboljeli koronavirus?

Već drugu godinu živimo pandemiju. Ono što ohrabruje cijeli svijet jeste već započeta imunizacija stanovništva. Uporedo dok se svijet bori sa COVID-om 19, istržuje se i o tome koliko traje imunitet onih koji su preboljeli koronavirus, ali i onih koji su primili vakcinu. Akademkinja Mirsada Hukić kazala nam je da preboljela infekcija ostavlja kvalitetan imunitet, koji sigurno traje šest mjeseci.

Novinarka: Devleta Brkić

Ako ste već preboljeli covid-19 vjerojatno se pitate trebate li se vakcinisati, te koliko dugo zapravo imate imunitet? Akademkinja prof. dr. Mirsada Hukić smatra da se osobe koje su preboljele koronavirus ne trebaju vakcinisati bar šest mjeseci nakon infekcije.

Kako ističe naša sagovornica oni koji su tek prebolovali koronavirus ne bi trebali odmah primiti vakcinu, budući da u situaciji kada osoba ima visok titar antitijela apliciranje vakcine može biti kontraproduktivno jer može dovesti do drugih oboljenja, kao što su bolesti imunih kompleksa.

Akademkinja Hukić naglašava da je vakcina jako oružje u borbi sa pandemijom, naročito sada kada su se pojavili i novi sojevi virusa, dodajući da nas vakcina štiti i od tih sojeva ili će bar virus izazvati blažu kliničku sliku.

Podsjetimo, BiH je nažalost u zaostaku kada je riječ o imunizaciji. U Tuzlanskom kantonu tek je u martu započela imunizacija zdravstvenih radnika.

(RTVTK)

Pročitajte...