Dan državnosti BiH obilježen u općinama diljem Tuzlanskog kantona

U okviru Dana državnosti BiH u Lukavcu je održana svečana akademija. Prisutnima su se obratili općinski načelnik Edin Delić i Suad Salibašić predsjedavajući općinskog vijeća Lukavac. Istakli su značaj današnjeg datuma, važnosti antifašističkih vrijednosti, ali i očuvanju teritorijalnih granica BiH.

„Jedan od najvećih praznika naše države ove godine dočekujemo u vremenu punom izazova i lošeg političkog ambijenta ali svjesni da je politička borba za bolju i jaču državu BiH stalna obaveza svakog ko se bavi politikom na bilo kojem nivou pa tako i na lokalnom“, istakao jeSuad Salibašić predsjedavajući OV Lukavac.

Intoniranjem nacionalne himne počela je i svečana sjednica općinskog vijeća Banovići. Općinski načelnik i zamjenica predsjedavajućeg naglasili su važnost multikulturalizma, ZAVNOBIH-a i zajedništva svih naroda u našoj zemlji. Samo na principima tolerancije, suživota i jedinstva moguće je graditi i stvarati bolje uslove za život u BiH, poručeno je ovom prilikom.

„Svima mora biti jasno da je ZAVNOBIHOM utemeljena jedna slobodna, ravnopravna država, ravnopravna zajednica Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih naroda i da jedino kao takva BiH može u euroatlantske integracije, NATO i Evropsku uniju“, rekla je Zamfira Mujić zamjenica predsjedavajućeg općinskog vijeća Banovići.

Dan Državnosti obilježen je i u Kalesiji svečanom sjednicom općinskog vijeća. Vijećnici su posjetili i Lisaču gdje se odigrala i jedna od bitaka koja je stanovnicima ovog područja, ali i cijele BiH donijela mir i slobodu.

“Na nama i budućim generacijama je da očuvamo državnost BiH jer svakodnevno imamo atake na njenu državnost, cjelovitost. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. U historiji je to u više navrata pokušavamo, nisu nikada uspjeli”, naglasio jeMensur Hukić predsjedavajući općinskog vijeća Kalesija.

U Čeliću općinski vijećnici na čelu sa načelnikom Admirom Hrustanovićem položili su cvijeće na spomen obilježje svim žrtvama rata koji su dali svoje živote za jedinstvenu BiH. Isto je urađeno i u Sapni, gdje su stanovnici ove općine mogli uživati i u historijskom času na kojem je predstavljen značaj današnjeg datuma. Baš kao i širom Tuzlanskog kantona svečana sjednica održana je i u Teočaku i na taj način poslana je poruka da stanovnici BiH i dalje njeguju i čuvaju sve njene vrijednosti.

Pročitajte...