U ponedjeljak, 20. jula, na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, bit će klanjana dženaza namaz za šest nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca. Kako ističu iz organizacionog odbora, vjerski program povodom dženaze uz prisustvo najviših zvaničnika države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice će početi u 12 sati, a dženaza-namaz će biti klanjana nakon podne-namaza na istom mjestu.

Predsjednik organizacionog odbora, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, je pored brojnih tehničkih detalja koje se tiču obilježavanja 20. jula istakao značaj da se kroz cijelu godinu govori o ratnim zločinima u Prijedoru i da kada bi u jednoj rečenici trebali nekome opisati šta se desilo u Prijedoru 1992. godine to bi bilo da je Prijedor Srebrenica 1992. godine.

– Islamska zajednica će raditi na afirmaciji kulture sjećanja i stalno podsticati da se pravda mora zadovoljiti, te kroz razne projekte i programske sadržaje tražiti istinu i pravdu kroz istinu i pravdu afirmirati pomirenje, suživot i toleranciju među svim narodima u Bosni i Hercegovini. Islamska zajednica daje punu podršku Institutu za traženje nestalih i poziva sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se svi nestali pronašli i dostojanstveno ukopali – naglasio je muftija Kudić spominjući detalje same organizacije.

O ekshumacijama i žrtvama je govorio dr. Mujo Begić, šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu. On je istakao da se traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

– Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, pronađeni u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne), na području 10 općina i tri države. Ove godine ćemo ukopati šest žrtava. Njih pet je pronađeno u masovnoj grobnici Korićanske stijene, a šesta žrtva je pronađena na lokalitetu Jablanica – Prosara, područje koje pripada općini Bosanska Gradiška. Ove godine smo planirali dženazu klanjati i ukopati više od trideset žrtava, ali zbog pandemije i nemogućnosti dolaska velikog broja porodica iz inostranstva, njih će biti ove godine šest. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je imala 19 godina kada je ubijena – poručio je dr. Begić.

Tužna povorka sa tabutima kreće iz identifikacionog centra “Šejkovača” iz Sanskog Mosta u nedjelju, 19. jula u 17 sati. Na tom putu će se zaustaviti na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu gdje će se sa mosta baciti cvjetovi u rijeku Sanu. Planirano je da povorka stigne u memorijalni centar “Kamičani” u Kozarcu do 19 sati.

– Dan prije dženaze, a po dolasku šehida na plato memorijalnog centra u Kamičanima, predviđeno je da se za šehide lijeve obale Sane prouči tevhid prije akšam-namaza, a sat vremena prije jacija-namaza na musalli memorijalnog centra bit će proučen Jasin i dova šehidima Prijedora. Sigurnosna situacija je na najvećem nivou, a epidemiološke mjere će se u cjelosti poštovati i organizatori su pripremili dezinfekciona sredstva i maske, te kod rasporeda sjedenja planirali socijalnu distancu, što je propisano od strane nadležnih državnih organa i predviđeno instrukcijama Islamske zajednice – ističe Husein-ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

Prethodnih godina dženaza ubijenim žrtvama Prijedora je klanjana u jutarnjim satima. Od ove godine, odlukom Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, dženaze će se klanjati nakon podne namaza u memorijalnom centru “Kamičani” u Kozarcu, a namazu će prethoditi vjerski program koji se sastoji od učenja Kur’ana i kulturno-vjerskog dijela koji je specifičan za ovakvu vrstu dženaza.

– Brojne domaće i međunarodne delegacije koje su prethodnih godina prisustvovale programu na 20. juli ove godine zbog pandemije će prisustvovati u ograničenom kapacitetu. Vjerski program počinje u 12 sati, a obredoslovni dio (podne i dženaza namaz) će predvoditi naš vrhovni poglavar reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović u prisustvu muftija, glavnih imama i imama. Zahvalan sam svima koji na bilo koji način daju svoj doprinos u afirmaciji ovog događaja, pogotovo muftiji bihaćkom i reisu-l-ulemi koji su digli epitet ovog događaja na najveći nivo – naglašava hafiz mr. Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac.

Ovim povodom će u Kamičanima biti otvorena izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica, a pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora dr. Muje Begića. Organizacioni odbor je za ovu godinu planirao niz sadržaja ovim povodom, ali zbog pandemije koronavirusa bili su primorani odustati i zadovoljiti se samo onim neophodnim sadržajima.

Televizija Unsko-sanskog kantona će uživo prenositi program od 12 sati, a njen signal će preuzeti veliki broj televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, saopćio je Organizacioni odbor.

(RTVTK/FAKTOR)