‘Dan tradicionalne porodice’: Organizatori zahvalili učesnicima

Udruženje građana „Svjetlo“ sa partnerskim nevladinim organizacijama je organiziralo mirnu šetnju ulicama Sarajeva pod nazivom  „Dan tradicionalne porodice“ sa ciljem promoviranja tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

Organizatori zahvaljuju građanima koji su učestvovali i mirnoj šetnji, zahvalni su i pripadnicima snaga sigurnosti koji su osiguravali događaj i medijima koji su korektno i dobronamjerno izvještavali o događaju.

Izrazili su zadovoljstvo što je skup protekao mirno i dostojanstveno, te naveli da je to samo početak rada na promoviranju tradicionalnih vrijednosti.

– Svoje aktivnosti ćemo nastaviti i u budućnosti, a danas smo pokrenuli web stranicu Porodica.ba kako bi smo proširili platformu sa koje ćemo djelovati u borbi protiv devijantnih pojava koje narušavaju vrijednosti koje smatramo presudno važnima – kaže se u saopćenju UG Svjetlo.

Na web i facebook stranici Porodica.ba dostupan je i proglas kao zvanični akt današnje manifestacije.

Završena mirna šetnja ‘Dan tradicionalne porodice’

Mirna šetnja Dan tradicionalne porodice“ završena je zaustavljanjem ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine s porukom da je u BiH ukorijenjena tradicija očuvanja duha porodice, kao stuba društva, te da se crvena linija ne smije preći.

Ukazano je na to da je porodični moral danas ugrožen i napadnut sa svih strana, a kada nestane tog morala, porodica propada, a kada propadne porodica, i društvo je osuđeno na propast i nestanak.

– Ulaganje koje sigurno donosi profit je ulaganje u porodicu, ulaganje u odgoj i podizanje mladih generacija. Ako tu ne ostvarimo dobit, svaka druga dobit je neznatna i nebitna i bez svrhe. Jer, kakva je to dobit ako čovjek ima milione, a rasturi porodicu – naglašeno je u poruci.

Građanima koji su danas mirnom šetnjom od Vječne vatre do Trga BiH iskazali neslaganje organiziranjem sutrašnje Povorke ponosa, obratili su se pojedini učesnici današnjeg skupa, među kojima su bile javne ličnosti, a svi oni su ukazali na važnost očuvanja tradicije.

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH, Mujo Aganović podsjetio je da su se građani BiH, Sarajlije, od 1992. do 1995.godine odlučno borili za građansku BiH, za prava čovjeka, ali da homoseksualna skupina koja će sutra javno da paradira, da to nije okvir građanskih prava, već iživljavanje nad ljudskim pravima, provokacija i na to nema niko pravo čak, kako je kazao, ni američki ambasador u BiH.

– Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što činite za našu državu, to ne zaboravljamo. Ali nemojte zaboraviti ambasadore, Vi ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin – kazao je Aganović.

On je poručio da grupica ljudi koja ima drugačija seksualna opredjeljenja neka d ih drži u svojoj kući, „a ne na ulicama Sarajeva gdje smo kupili tijela raskomadane djece i prije 20 godina, nemate na to pravo. Mi smo vrlo miroljubivi, volimo sve ljude svijeta i jednako se zalažemo za prava svakog čovjeka, rekao je Aganović.

Mirnu šetnju „Dan tradicionalne porodice“ koju je organiziralo Udruženje građana ‘Svjetlo’ osiguravala je policija Kantona Sarajevo te sigurnosne agencije.