Danas 22.mart, Svjetski dan voda

Danas je Svjetski dan voda, 22. mart, koji se ove godine u cijelom svijetu obilježava pod motom “Vrednovanje vode”. Nadležne institucije za upravljanje vodama u Federaciji BiH ističu da je voda najdragocjeniji resurs BiH i da, ukoliko na pravi način iskoristimo tu vrijednost, uz odgovorno upravljanje vodama, naše vodno bogatstvo može postati ozbiljan pokretač razvoja BiH. Tim povodom u Kalesiji je organizirana ekološko-pedagoška manifestacija u organizaciji Ekološkog saveza „Eko zeleni“ TK.  Kao društo za zaštitu prirode Kantonalni ekološki savez danas se pridružio milionima ljudi širom svijeta koji obilježavaju Svjetski dan voda. Obilježavanjem ovog Dana želi se podići svijest o njenoj važnosti u životu svakog čovjeka. S tim u vezi ekololozi ističu kako treba krenuti od ponašanja pojedinca i njegovog odnosa prema vodi kao nezamjenjivom bogatstvu.

Ekološki aktivisti smataju kako u našim vodama nema dovoljno biodiverziteta. Ipak, vidi se napredak u primjeni kolinskih zakona, mišljenja je Omerović. Pozitivne promjene moguće su samo ukoliko se kontinuirano radi na ekološkoj edukaciji stanovništva. „Nažalost došlo je vrijeme da i vodu treba oprati. Vode ako su nam zagađene, imamo nedovoljno razvijenu ekološku svijest. Samo razvoj ekološkog obrazovanja doprinosi razvoju ekološke svijesti, a ekološka svijest uslovljava ekološko ponašanje, a svaki čovjek koj ima ekološko ponašanje ima ekolišku disciplinu“, rekao je Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza „Eko zeleni“ TK.

U okviru manifestacije bio je raspisan literarni natječaj za učenike škola u Općini Kalesija o temi „Naše rijeke, bez vode nema života“. Od ptistigla 23 rada nagrađeno je 7 učenika. Ekološki savez „Eko zeleni“ TK je školama iz kojih dolaze nagrađeni učenici poklonili su vrijedne sadnice različitih biljaka koje će uskoro krasiti njihova školska drvorišta.

 

Pročitajte...