Danas 25 godina od zločina nad logorašima Kamenice

– Po nivou okrutnosti i nečovječnom postupanju logor Kamenica spada u sami vrh počinjenih zvjerstava, navode iz Saveza logoraša u BiH

SARAJEVO (AA) – Udruženje logoraša Bosanski Petrovac uz podršku Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini danas će na lokalitetu Kamenica, općina Drvar, obilježiti 25. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Kamenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Saveza logoraša navode da je logor Kamenica bio jedan od 657 logora formiranih tokom rata u BiH u cilju sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva. Po nivou okrutnosti i nečovječnom postupanju, kako navode, logor Kamenica spada u sami vrh počinjenih zvjerstava.

Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, sa količinama hrane i vode jedva dovoljnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani, te odvođeni nad takozvanu jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u istu.

Logor je egzistirao tokom cijelog rata, od 1992. do 1995. godine. Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša i žena i muškaraca, sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe. Pedesetak logoraša Kamenice je ubijeno, među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica, kažu iz Saveza logoraša u BiH.

Pročitajte...