Danas i za vikend oblačno uz kišu ponegdje, od ponedjeljka snijeg

Danas, u petak, 10.11.2017., u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne. Od sredine dana u Hercegovini naoblačenje koje će od poslijepodnevnih sati prema kraju dana usloviti slabu kišu. Vjetar slab, uglavnom južnog i jugoistočnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9°C i 14°C, na jugu zemlje do 16°C.

U subotu, 11.11.2017., slabiji lokalni pljuskovi se prognoziraju za Hercegovinu. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne izgledna je magla u Krajini i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 6°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10°C i 15°C.

U nedjelju, 12.11.2017., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana se očekuje kiša u većem dijelu zemlje, osim u centralnim i istočnim područjima Bosne. Više padavina u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati se očekuju i jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9°C, na jugu do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 11°C i 16°C.

U ponedjeljak, 13.11.2017., u Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno vrijeme. Prije podne u nizinama većinom kiša, na planinama snijeg. Jedino u Krajini susnježica se očekuje i u nizinama. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, padom temperature zraka, snijeg ili susnježica se očekuju u nizinama u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U ostatku zemlje umjereno jako jugo, koje će od poslijepodnevnih sati promijenuti smjer na sjever. Temperatura zraka prije podne uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Od sredine dana temperatura zraka u opadanju. U Krajini temperatura zraka između 1 i 4°C.

Slično kao u proteklom periodu, uz promjenljive biometeorološke prilike, tegobe kod osjetljivih osoba povremeno će biti jače izražene. Temperature zraka neće oscilirati u velikom rasponu, što će povoljno djelovati na opštu sliku. Pri tome su, usljed mjestimično tmurnog vremena, moguće meteoropatske reakcije poput glavobolje, lošijeg raspoloženja, nervoze i dekoncentracije.

Pročitajte...