Narandžasti meteoalarm: Danas kiša i jak vjetar!

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Najmanja vjerovatnost za padavine je na istoku Bosne. Veći dio dana vjetrovito. Vjetar umjeren i jak južnog i jugozapadnog smjera, sa mogućim olujnim udarima juga. Od poslijepodnevnih sati vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 25°C, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 28°C.

U ponedjeljak, 18.09.2017., pretežno oblačno vrijeme u Krajini i zapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje prije podne umjerena naoblaka. U drugoj polovini dana i u ostalim područjima povečanje oblačnosti. U noći na utorak se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 11°C, na jugu od 12 do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 25°C.

U utorak, 19.09.2017., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Više padavina u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U noći vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu od 13 do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 22°C.

Biometeorološke prilike su nepovoljne. Pogoršanje praćeno kišom i pljuskovima, uz jako južno strujanje, uzrokovaće jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Negativni uticaj vremena manje će biti izražen na sjeveroistoku zemlje.

Pročitajte...