Danas počinje “Kaleidoskop” sa izložbom, jazz koncertom i Miss Mayrom

Festival “Kaleidoskop” ove godine slavi veliku obljetnicu. Naime, ovo je već deseti put kada će mladi Tuzle i Tuzlanskog kantona uživati u kulturnim događajima i dobroj muzici.

Festival će večeras u 20 sati početi sa izložbom “Peti prozor” autorice Željke Mićanović Miljković.

Radovi na ovoj izložbi reflektuju osnovna pitanja koje Željka Mićanović Miljković postavlja u dosadašnjem stvaralaštvu. Služeći se najviše eksperimentalnom knjigom kao medijem, njen rad na istoj kombinuje sliku i riječ. Ova dva narativa čine jedan prepoznatljiv jezik kada je u pitanju stvaralaštvo autorke. Svaki aspekt njenog rada poseduje u sebi dualizam: kombinovanje tehnika, povratak i dolazak, ”ovde i sada” naspram ”tamo i nekada”, bavljenje ličnom i kolektivnom istorijom gradova u kojima je živjela, motiv prozora koji je stalno prisutan kao alegorija koja označava pogled kroz koprenu, stanje refleksije stakla koje uvijek menja našu percepciju onoga što je spolja i onoga što je unutra, kazao je o izložbi Dušan Jurić.

Nakon izložbe, slijedi jazz koncert benda Frustrations. Riječ je o sastavu koji se bavi savremenom art produkcijom, tačnije ovdje se govori o eksperimentalnoj muzici sa elementima džeza i apstrakcije. Frustrations je sastavljen od provjerenih muzičara, istinskih zaljubljenika u žive nastupe. Bend je nastao krajem 2014. godine sa težnjom da pobjegne od mediokriteta koji lijepo izgledaju, no ne zvuče nužno tako.

Sa prvim albumom “Frustrations about everything” koji je objavljen za Samplemen Records, bend je imao uspješne turneje, nastupajući u skoro svim zemljama regiona, Austrija, BiH, Češka, Makedonija, Slovenija, Srbija i nekoliko puta u Tuzli.

Tu je i neizbježni afterparty na kojem će se za muziku pobrinuti Dj Miss Mayra, čija karijera traje skoro 17. godina. Uz jednu malo veću pauzu, Mayra uporno i tvrdoglavo već petnaest godina radi na svojoj karijeri, iako nije naizlazila na preveliku podršku okoline, kao ni svojih kolega. Uz ostalih dvanaest DJ-a, Mayra je danas rezident u Urban BeaTZ Lounge Bar-u, bori se za opstanak u ovim nezgodnim vremenima za sve, a kamoli za nekomercijalnu muziku, ne bira liniju manjeg otpora, drži se svojih principa i u tome uživa. Što se tiče njenih live setova, ona konstantno komunicira sa publikom, traži im „žicu“ i svoj set razvija u pravcu zadovoljstva na obje strane DJ pulta.

 

Pročitajte...