Danas sjednica Predsjedništva BiH

Imenovanje Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Sazivanje sjednice ponovo je zatražio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. Ova sjednica trebala je biti održana prošle sedmice, ali nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države.

Dodik je u zahtjevu za sazivanje sjednice naveo da su članovi Predsjedništva na sjednici održanoj 20. augusta postigli usmenu saglasnost o odgađanju 37. vanredne sjednice Predsjedništva s tačkom dnevnog reda “Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara”.

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje su potpisali Dodik te lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, 5. augusta u kojima je, tvrdi, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo ne usvoji i u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) uputi Godišnji nacionalni plan (ANP).

I Komšić i Džaferović više puta su istaknuli da nemaju nikakvih zamjerki na imenovanje Tegeltije, a u međuvremenu Centralna izborna komisija (CIK) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerila je istinitosti informacija Tegeltije.

Ovim aktima potvrđeno je da ne postoje zakonske prepreke koje mogu utjecati na imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, odnosno da on ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ponovio je jučer u izjavi za Fenu da na današnjoj sjednici neće dati podršku imenovanju Tegeltije s obzirom da se, ističe, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a.

Podvukao je i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

– Nažalost, Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštivanjem zakona i odluka Predsjedništva BiH – pojasnio je Komšić.

Pročitajte...