Danas završava Sedmica injženjerstva

Globalna primjena tehnologije za dobrobit društva, u našoj zemlji počiva na inicijativama pojedinaca. Primjenjiva rješenja zasnovana na inovacijama iz oblasti robotike, do industrije, od pametne gradnje, do mjerenja i upravljanja, mogu unaprijediiti život svakog građanina ove zemlje ukoliko se pojedinci uvežu do konačnog cilja – stvaranja pametnih gradova. U tom procesu koji stalno traje, najbitnije je da se ljudi povežu i razmjenjuju ideje. Tome je poslužila prva BH sedmica injženjerstva koja je završena danas, u Tuzli.

novinar Azra Mešić

Zamislite da vaši potomci za stotinu godina imaju priliku prošetati ulicama nekog grada iz 2018. godine. To će zaista moći, zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti i snimanju gradskih ulica koje već rade kompanije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– Uzmemo li u obzir činjenicu da Google street view još nije došao u BiH mi smo vidjeli tu prostor i kao kompanija i kao društveno odgovorni, da naš projekt bude koristan svim građanima i strancima koji dolaze u naš grad, kaže Elvir Salčinović, poduzetnikiz Sarajeva, direktor kompanije koja se bavi mapiranjem.

 Sarajevo već digitalizuje svoj javni gradski prostor. Banjaluka sistem javnog prevoza.

– Realizovali smo jedan uređaj koji će omogućiti da se instalacijom u autobusu ili taksi vozilu ili drugim vozilima javnog prevoza svi mogu pratiti parametre koji su bitni građanima, da se dobije procjena vremena dolaska, parking lokacije, druge procjene da bi se ta organizacija javnog prevoza zaista poboljšala, kaže članica tima koji radi na ovom projektu Gordana Gardašević, inače profesorica Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Mapiranje gradova, gradski vodiči za turiste, virtuelni prikaz ulica, daljinsko upravljane sistemima i uopćeno digitalizacija gradova i općina bile su teme drugog dana BH sedmice injženjersta koja je nakon Sarajeva i Banjaluke u Tuzli okupila stručnjake i menadžere kompanija iz naše zemlje i iseljeništva. Oni imaju ideje i traže podršku za njihovu realizaciju.

– Da se da podrška ovom procesu digitalizacije. Mi imamo ozbiljan problem za uvođenje 4G mreže. Imamo problem u procesu emitovanja digitalnog TV i radio signala, tako da se nadam da će događaji ovog tipa, kreirati jedan pozitivan pritisak na one koji donose odluke, kazao je za RTVTK  Aleksandar Mastilović, član PSPB i RAK BiH.

U dva dana su u Tuzli svoja iskustva i ideje bazirane na upotrebi tehnologije za unaprijeđenje društva razmijenili univerzitetski profesori, djelatnici javnih i privatnih kompanija, te studenti. Diskusiju su pokrenule pojedinačne teme koje je izlagalo više od 50 panelista.

Pročitajte...