Dani psihologije u Tuzli: Dobar razgovor itekako može pomoći

U Tuzli su počeli „I Tuzlanski dani psihologije.“ Riječ je o manifestaciji kojom se psihologija, kao nauka, želi približiti društvenoj zajednici zbog čega će vrata na svim radionicama biti otvorena za sve građane. Na ovaj način, želi se skinuti stigma sa odnosa građana prema psihologiji, te im pokazati da razgovor sa psihologom itekako pomaže u rješavanju određenih problema. Manifestacija će trajati tri dana, tokom kojih će se, pored radionica, održati stručna predavanja, promovisati knjige a omogućeno je i besplatno tesitranje inteligencije za sve zainteresovane.

Prvi Tuzlanski dani psihologije, poslužit će kao svojevrstan uvod za obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava desetog oktobra čija je glavna tema – stres. U skladu s tim, većina radionica koje će se održati u tri dana trajanja ove manifestacije, bazirat će se na temama vezanim za stres, ali i za relaksaciju i sreću. Radionice su otvorene za sve zainteresirane građane.

  • Radionice i jesu namijenjene za građanstvo i studente. Za svakog ko je zainteresiran da čuje nešto o psihologiji, stresu i bilo čemu vezanom za psihološku djelatnost dobro je došao. Tu smo otvorenih vrata za sve, potvrdila je Mitra Mirković Hajdukov, predsjednica OO „I Tuzlanski dani psihologije „
  • Živimo u jednom izuzetno stresnom vremenu i okviru gdje smo izloženi stresovima. Cilj manifestacije je da na neki način približimo psihologiju kao struku, našoj zajednici. Da psihologija pokaže ono što može da pruži toj zajednici kojoj i sama pripada, dodao je profesor Elvir Vardo, član organizacionog odbora ove manifestacije.

Pored tuzlanske podružnice „Društva psihologa u FBiH“ u organizaciji ove manifestacije učestvuju Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, kantonalni odgojni centar i udruženje građana „Feniks“ Tuzla. Na ovaj način se, kako je rečeno danas, žele podstaknuti građani da se češće jave psiholozima kada imaju probleme. Jer, kvalitetan razgovor uvijek može pomoći.

Pročitajte...