Daniel Serwer: Odgovor na povlačenje RS-a iz državnih institucija treba biti povratak na Ustav RBiH

Profesor na američkom Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer smatra da bi povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine bio adekvatan odgovor na odluku Republike Srpske da napusti postojeće ustavno uređenje.

Serwer je ovo napisao u tekstu “Bosna i Hercegovina: Vrijeme je prestati sa glupostima” (Bosnia and Herzegovina: time to stop the nonsense) koji je objavljen na njegovom blogu peacefare.net.

Podsjetio je da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kako je naveo, prijetio da Republika Srpska više neće doprinositi u radu Oružanih snaga, da će onemogućiti djelovanje Uprave za indirektno oporezivanje, Obavještajno-sigurnosne agencije i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Također je napomenuo da Dodik ne priznaje nadležnost Urada visokog predstavnika (OHR) koji je formiran Dejtonskim mirovnim sporazumom a kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da bi ostvarivanje prethodno navedenog značilo secesiju, čak i kada je ne bi formalno proglasio. Ukazao je da Dodik ima podršku Srbije i Rusije te da postoje neslaganja među političarima u Republici Srpskoj.

Osvrnuo se na njegovu posljednju posjetu Beogradu gdje je, kako je primijetio Serwer, dvosmisleno odbacio ekstremne prijetnje, što je činio i u prošlosti, ali da mu je cilj ostao isti – nezavisnost i suverenitet Republike Srpske.

“Prevencija zahtijeva vojno djelovanje”

Ovaj američki profesor se pita kako bi Sjedinjene Američke Države i Evropska unija trebale reagovati.

Poručio im je da se ne trebaju zavaravati i pozvao je na vojnu reakciju.

“Dodik će se vratiti prijetnjama. Zapad ne bi trebao čekati da Dodik dobije parlamentarno odobrenje ili da samostalno djeluje. Prevencija bi bila puno bolja od lijeka kada je riječ o secesiji. Prevencija zahtijeva vojno djelovanje. Evropska unija bi trebala stacionirati, kao što je to ranije radila, 600 pripadnika sigurnosnih snaga u Brčko. NATO bi trebao osnažiti EU sa nekoliko stotina američkih i britanskih vojnika, što je na Balkanu još uvijek nedvosmislen pokazatelj ozbiljnosti”, zaključio je.

Kao razlog zašto se vojska treba stacionirati u Brčkom istakao je to da secesija Republike Srpske ne može uspjeti ako bi se kopneno podijelila, tj. ako kopneno ne bi bila povezana sa Srbijom.

Očekuje da bi Rusija ovo pokušala onemogućiti. Pretpostavlja da će Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uložiti veto na odobrenje za nastavak EUFOR-ove mirovne misije “Althea”. SAD-u, Velikoj Britaniji i EU preporučuje da budu spremni da imaju vojne snage u Brčkom bez obzira na to šta će se desiti u Vijeću sigurnosti.

Serwer je mišljenja da ne treba nikoga zavarati to što je Dodik odustao od zahtjeva da se ne nastavi sa spomenutom mirovnom misijom.

“NATO mora dati doznanja da će ostati u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to šta će se desiti u Vijeću sigurnosti, bilo u novembru (kada bi se mirovna misija trebala razmatrati pred Vijećem, op. a.) ili šest mjeseci kasnije”, dodaje.

“Sankcionisati sve one koji krše Dejton”

Prognozirao je da stacioniranje vojske u Brčkom neće biti dovoljno da se brzo okonča secesija ili prijetnja secesijom. Podsjetio je da je SAD već sankcionisao, kako je napisao, notorno korumpiranog Dodika i da bi ga EU trebao sankcionisati. Smatra da bi se to trebalo desiti svim poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji podržavaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovlasti visokog predstavnika i centralne, državne vlasti.

Naglasio je da ovaj entitet postoji zahvaljujući upravo Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da joj je u ratu prijetio nestanak.

Zapadnim državama je poručio i to da bi trebale biti spremne na to da Republici Srpskoj uskrate finansiranje iz različitih izvora, među kojima su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka. Za njega će biti potrebno, kako je istakao, ponovo procijeniti gradnju Koridora Vc.

“Povratak Ustavu Republike Bosne i Hercegovine”

Profesor Serwer kao adekvatan odgovor na poteze Republike Srpske uočava u Ustavu Republike Bosne i Hercegovine.

“Povlačenje Republike Srpske iz institucija Bosne i Hercegovine ostavilo bi državu u ustavnom i pravnom limbu. Jedina stvarna mogućnost u tom trenutku bila bi vraćanje na Ustav Republike Bosne i Hercegovine”, konstatovao je i dodao da bi se nekako morao osigurati pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, Srbija je uz rusku podršku odlučila da Balkan neće biti jedinstven i slobodan. Potcrtao je da Srbija i Rusija rade na tome da ovaj dio svijeta bude podijeljen na autokratske i demokratske države. Očekuje da ako uspiju u tome nastane ono što, kako je napisao, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naziva “srpskim svetom”, poznatijim kao velika Srbija. Za Serwera bi to značilo ozbiljan poraz liberalne demokratije i trijumf ruskog predsjednika Vladimira Putina.

S obzirom na prethodno navedeno naglasio je da je “vrijeme da se prestane sa glupostima”.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...