Deklasificirani izvještaj: CIA koristila “serum istine” pri ispitivanju zatvorenika

– CIA se odlučila na upotrebu medikamenta versed, benzodiazepina koji po primjeni ima željeni efekt amnezije

WASHINGTON (AA) – Američka Centralna istražna agencija (CIA) koristila je “serum istine” tokom ispitivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam nakon napada koji su se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dogodili 11. septembra 2001. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U 90 stranica deklasificiranog izvještaja, kojeg je sačinio neimenovani medicinski ekspert CIA-e, navodi se kako je agencija radila na razvoju seruma koji nakon primjena “tjera” zatvorenike da govore istinu.

CIA se odlučila na upotrebu medikamenta versed, benzodiazepina koji po primjeni ima željeni efekt amnezije, ali njegov nedostatak je to što se intravenozna aplikacija teško može izvesti bez znanja zatvorenika.

Izvještaj je deklasificirao sud u skladu sa Zakonom o slobodi informiranja i dostavio ga Uniji za građanske slobode u Americi.

CIA je i ranije imala brojne pokušaje pronalaska seruma istine, uključujući i program MK-ULTRA tokom sredine prošlog vijeka kada su korištene droge poput LSD-a kako bi se uspostavila kontrola uma zatvorenika na ispitivanju.

Projekt “Medication” oživljen je 2003. godine po nalogu bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, nakon čega se CIA suočila s brojnim optužbama za torturu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju CIA-ine eksperte za kršenje etičkih normi provedbom torture, odnosno primjenom brutalnih i nezakonitih metoda ispitivanja.