Delegacija EU-Svi potrošači će imati koristi od Regionalnog sporazuma o roamingu

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju potpisivanje Regionalnog sporazuma o roamingu koji je Bosna i Hercegovina realizirala na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu.

Iz te institucije ocjenjuju da će taj sporazum smanjiti troškove roaminga za sve korisnike mobitela na zapadnom Balkanu. Građani će sada moći više razgovarati, slati SMS poruke i surfati internetom, bilo gdje da su u regionu, dok će to plaćati mnogo manje. Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu u potpisivanju Regionalnog sporazuma o roamingu, kao prva zemlja koja je bila spremna za potpisivanje, navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

– Sporazum predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama i korak naprijed ka pristupu “roaminga kao kod kuće” koji se primjenjuje u Evropskoj uniji. Takođe je važan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i zapadnog Balkana – ističe se u saopćenju.

Nadalje, ocijenili su da će BiH sada imati pravo da se prijavi za 30 miliona eura bespovratnih sredstava EU koje su obezbijeđene za region u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan, za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.