Delegacija Vlade posjetila mjesto incidenta na „Bijelom moru“, Tražiće se odgovornost

Delegacija Vlade Tuzlanskog akntona, na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem, posjetila je mjesto eko incidenta na takozvanom „Bijelom moru“ u Lukavcu. Riječ je o taložniku fabrike sode u Lukavcu iz kojeg je u petak, nakon pucanja nasipa, iscurio dio tekućine na obližnje poljoprivredno zemljište, te u rijeku Spreču. Dežurne službe su u protekla dva dana zaustavile curenje, a u toku je i sanacija pukotine.

Bijelo more kod Lukavca i dalje je u centru pažnje javnosti. Nakon pucanja nasipa iz taložnika postrojenja za tretman otpadnih voda fabrike sode Šišedžam, toksična materija se izlila u poljoprivredna polja gdje su ostaci još uvijek vidljivi. Ugrožen je i eko sistem rijeke Spreče. Nadležne ekipe su na terenu i ispituju situaciju kako bi se došlo do konkretnih podataka. Mjesto incidenta, danas je posjetila delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, zajedno sa općinskim načelnikom Edinom Delićem i predstavnicima civilne zaštite. Kantonalni premijer, Jakub Suljkanović, obećao je i konkretnu pomoć nakon što se završe analize štete.

  • Nakon preliminarnog izvještaja, vidjećemo koje su to moguće mjere koje će poduzeti Vlada kao i eventualna finansijska pomoć. Moram ponoviti da je ovo odgovornost pravnog lica, direktna nadležnost u saniranju posljedica i eventualno obeštećenja onih koji gazduju ovim područjem, dakle ribolovačka i ostala udruženja. Mi ćemo sa svoje strane poduzeti i učiniti sve što je u našoj moći u smislu finansijske pomoći kada je u pitanju ovaj incident, rekao je premijer Suljkanović.

Iz Vlade i općine su jasni, treba spriječiti nastanak nastanka veće štete, te osigurati sve uslove da se ovako nešto ne dogodi u budućnosti.

  • Ugroženost u smislu bilo kakvih posljedica građana, nema direktne ugroženosti. Ograničene su poljoprivredne površine koje su poplavljene. One će biti sanirane, odšteta će biti namirena onima koji su oštećeni. S druge strane, najjači uticaj je bio na rijeku Spreču. Dolaskom ove materije u riejku došlo je do razblaživanja Ph vrijednosti. Ona je ugrozila život u rijeci Spreči, dovela je do promjene boje, do pojave bijelog taloga ali mislim da, generalno ta materija neće ugroziti život i zdravlje ljudi čak i ako bi došlo do upotrebe te materije na poljoprivrednom zemljištu, pojasnio je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Obje strane su istakle zadovoljstvo zbog višednevnih aktivnosti koje se sprovode s ciljem da se ovaj ekološki incident stavi pod kontrolu. Iz Vlade su poručili da će tražiti i da se utvrdi eventualna odgovornost svih onih koji su propustili ili nisu učinili preventivne radnje, kako bi se ovaj incident spriječio na vrijeme.

Pročitajte...