Delegacije BiH i Bugarske razgovarale o evropskim integracijama

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) – Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je nakon sastanka s delegacijom Republike Bugarske, koju u službenoj posjeti Bosni Hercegovni predvodi premijer Boyko Borisov, izjavio da je za BiH ova posjeta izuzetno važna, jer su došli predstavnici države koja je prva priznala neovisnost BiH.

Istaknuo je da je Bugarska država koja je od tada do danas bila iskreni prijatelj BiH i „podržavala nas u svim našim aktivnostima, posebno onim vezanim za evropske integracije“.

Po njegovim riječima, zbog toga su evropske integracije i ekonomska saradnja bili u fokusu današnjih razgovora, posebno imajući u vidu činjenicu da Bugarska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom od 1. januara naredne godine.

– Mi iz BiH u toku njihovog šestomjesečnog predsjedavanja očekujemo da ćemo ostvariti ključni cilj ove faze evropskih integracija, a to je dobivanje kandidatskog statusa. Siguran sam da će premijer zajedno s kompletnom vladom biti veliki prijatelj tih procesa i značajno se potruditi da nam pomogne da ostvarimo taj cilj – naveo je Zvizdić, te dodao da je u programu predsjedavanja koji će Bugarska imati narednih šest mjeseci proširenje EU posebno apostrofirano.

Istaknuo je da će time ideja o proširenju EU na prostor zapadnog Balkana i dalje ostati u fokusu evropskih institucija.

– Upravo to je ključni faktor za daljnje aktivnosti na putu evropskih integracija BiH. Zbog toga ćemo ostati u stalnim kontaktima u narednom periodu, kako bi sinhronizirali sve aktivnosti koje BiH treba da napravi da bi ubrzali naš proces evropskih integracija – napomenuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji između dvaju država, te je konstatirao da ona može imati i veći obim i biti mnogo sadržajnija.

– Još jednom smo konstatovali veliki nedostatak u smislu kvalitetne infrastrukture, pogotovo saobraćajne i u tom smislu ćemo nastaviti zajednički raditi na kreiranju projekata koji će značajnije povezati zapadni Balkan, ali i zapadni Balkan s EU – poručio je Zvizdić.

Razgovarano je i o mogućnostima boljeg povezivanja putem avio-linija, a Zvizdić napominje da  postoji mogućnost da zajedno s Makedonijom bude napravljen zahtjev prema zainteresiranim avio-kompanijama, da se napravi avio-linija Sofija-Skoplje-Sarajevo.

– Složili smo se da je pitanje stabilnosti, sigurnosti na prostoru zapadnog Balkana preduvjet našeg daljnjeg razvoja. Planiramo značajno unaprijediti saradnju između nadležnih agencija i institucija u toj oblasti – kazao je Zvizdić.

Premijer Republike Bugarske Boyko Borisov je izjavio da, s jedne strane imamo realnu šansu, a s druge strane ne bi smjeli biti pretjerani optimisti.

– Lijepo je što ipak držimo sudbinu zapadnog Balkana u našim rukama. S jedne strane imamo Brexit, istupanje Velike Britanije iz EU, s druge strane zapadni  Balkan sa nevjerovatnom prirodom, resursima, ogromnim mogućnostima na Balkanu – smatra Borisov.

Kaže da „imamo šansu“, te dodaje da slijedi predsjedavanje Bugarske, potom Austrije, Rumunije…

Po njegovim riječima, sve je u rukama političke elite na Balkanu i „u tome niko drugi ne bi mogao da nam pomogne, ako mi sami ne shvatimo da prošlost treba da ostane u prošlosti, a mi moramo da idemo naprijed“.

– Svako kretanje nedaleko od prošlosti uništava sve perspektive – smatra on.

Ističe da nije moguće da postoje neriješena pitanja i da „kažemo da kad uđemo u EU ona će na neki način biti riješena“.

– Moramo ih riješiti danas, sa svim političkim žrtvama koje moramo da trpimo da bismo to riješili. Zapadni Balkan ne može da postoji bez Srbije, bez Hrvatske, bez Makedonije, ali ne može bez BiH i Albanije – kazao je Borisov.

Napominje da između svih tih država postoji neki „kamen spoticanja, neki kamenčić koji koči daljnji put“.

– To moraju da riješe vaše elite, tu ne možete očekivati pomoć Evrope. Ona ima svoje problem i svoje strahove. Mi kao Balkan moramo pokazati da smo spremni, pametni, razumni , takvi kao što pretendujemo da jesmo stvarno. To da imamo različite religije, to jeste naš doprinos, to je plus. Problem je radikalni islam, ali od mog kolege dobio sam uvjeravanja da ovdje takav ne postoji. Tako da što se bolje upoznajemo i rješavamo sve probleme, utoliko ćemo lakše staviti temu zapadnog Balkana na pažnju kolegama iz Evrope – naveo je Borisov.

(FENA) E.F.

Pročitajte...