Delegacije Vlade TK i općine Kalesija obišle Repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića

Delegacije Vlade TK i općine Kalesija posjetile su danas Repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića Kompanije Bingo, u Vukovijama Gornjim i Tojšićima. Naime, odnedavno je Bingo potpuno zatvorio krug proizvodnje konzumnih jaja, na način da sami proizvode i uzgajaju koke nosilje. Riječ je o jedinstvenom projektu i najsavremenijim postrojenjima u BiH i zemljama regije.

Novinar: Emir Altumbabić

U godinama iza nas Bosna i Hercegovina je uvozila jednodnevne piliće, odnosno mlade koke nosilje. Zahvaljajući značajnoj investiciji Kompanije Bingo, na području općine Kalesija takva slika će se promjeniti u korist razvoja domaće privrede, odnosno izvoza. Sve počinje u Repro centru u Vukovijama Gornjim gdje se od malih ženskih i muških pilića, odgajaju roditeljska jata. Kroz oplođena jaja, dobija se materijal odnosno osnova za proizvodnju jednodnevnih pilića u inkubatorskoj stanici, koji će kasnije postati koke nosilje. Tako se u potpunosti zatvara proizvodni trougao konzumnih jaja, i to na relaciji Repro centar Vukovije Gornje, Inkubatorska stanica u Tojšićima, u Kalesiji i odgoojni objekti odnosno farma koka nosilja na Ciljugama u Živinicama.

Svi viškovi proizvedenih jednodnevnih pilića će biti plasirani na tržišta BiH i zemalja regije.

U ovoj godini planira se prouzvesti 2 miliona 400 hiljada jednodnevnih pilića, a već u narednoj ovaj broj bi se mogao uduplati, ovisno o raspoloženju tržišta. Domaća proizvodnja i izvoz jeste ključ osnaživanja domaće ekonomije. Ovako se novac zadržava i unosi u Bosnu i Hercegovinu, i usmjerava u nove investicije, što povećava produktivnost i stvara nova radna mjesta, kazao je premijer TK Kadrija Hodžić.

U Bingu naglašavaju da se za prehranu peradi koriste isključivo žitarice i proizvodi koji nisu genetski modificirani. Strogo kontrolisana proizvodnja koka nosilja znači i potpuno siguran krajnji proizvod, konzumno jaje, potcrtao je resorni kantonalni ministar Vahidin Smajlović.

Nova radna mjesta, obradovala su načelnika Kalesije Seada Džafića. Svi investitori su dobrodošli, kazao je.

Kompanija Bingo i dalje planira investirati u Kalesiju. U Vukovijama Gornjim će biti izgrađeno 6 farmi tovnih brojlera, s kapacitetom milion pilića godišnje. Tako će vrlo brzo uduplati vlastitu proizvodnju pilećeg mesa.

(RTVTK)

Pročitajte...