Devet ofanzivnih mjera za rast privrede i zaposlenosti u FBiH

Direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja Ljubiša Đapan izjavio je da su Strategijom razvoja Federacije BiH za period 2021.- 2027, koju je usvojila Vlada Federacije na svojoj posljednjoj sjednici, defiinisana četiri strateška cilja, 18 prioriteta i 78 mjera za njihovu implementaciju, a novina u odnosu na ranije strateške dokumente je devet ofanzivnih mjera koje najviše doprinose ekonomskom i rastu zaposlenosti.

– Dosad smo strateške dokumente implementirali na način da uvijek implementiramo najjednostavnije i najlakše mjere i to moramo promijenti. Zato smo u Strategiji razvoja FBiH 2021.- 2027. izdvojili ove ofanzivne mjere, ujedno i najteže mjere, koje predstavljaju strukturne reforme i Federacija BiH ih već jednom mora početi imlementirati – izjavio je Đapan za Fenu.

Četiri strateška cilja iz ovog dokumenta odnose se na ubrzan ekonomski razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, te transparentan, efikasan i odgovoran javni sektor.

– U ovom procesu napravili smo listu aktivnosti kao putokaz federalnim ministarstvima kako mi vidimo načine za najbolju implementaciju mjera iz stateškog dokumenta. Međutim, njegova puna implementacija će ići preko trogodišnjih i godišnjih planova rada federalnih ministarstava i institucija – dodao je Đapan.

Devet važnih ofanzivnih mjera, prema njegovim riječima, izdvojene su kao akceleratori razvoja. Prve dvije mjere se odnose na istraživačko-razvojne i inovacijske aktivnosti i povezivanje privrede sa naučno-istraživačkim centrima, zatim racionalizacija tekuće javne potrošnje i povećanje javnih investicija, stimulisanje povezivanja sa bh. dijasporom, zatim dvije mjere iz oblasti digitalizacije, razvoj vještačke inteligencije, digitalna transformacija javne uprave u FBiH, rasterećenje privrede, restruktuiranje javnih preduzeća i diverzifikacija i unapređenje finansijskog sistema.

– Za svaku ovu mjeru imamo i procjenu uticaja relavantnih međunarodnih institucija. Puna implementacija tih devet mjera donijela bi Federaciji godišnji rast BDP-a od devet do čak 13,7 posto. Prema procjenama, za implementaciju tih mjera neophodno bi bilo obezbijediti oko 530 miliona KM u sedmogošnjem periodu, odnosno 75 miliona KM godišnje – naglasio je Đapan.

Ukupan indikativni finansijski okvir za cijelu Strategiju, dakle ukupna sredstva koja su neophodna za punu implementaciju iznose oko 2,5 milijarde KM.