Deveti dan zaredom nema zaraženih u Tuzlanskom kantonu

Mjere koje su poduzete u Tuzlanskom kantonu na suzbijanju širenja koronavirusa daju rezulatete. Već deveti dan nema novozaraženih infekcijom COVID-19. U posljednja 24 sata izvršeno je 96 testiranja na koronavirus i nema potvrđenih pozitivnih slučajeva. U kućnoj izolaciji nalazi se 676 osoba. Do danas je ukupno urađeno 2778 testiranja.

U Tuzlanskom kantonu trenutno su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Od pojave prvog slučaja 27. marta do danas uspješno se oporavilo 57 osoba. Broj aktivnih pozitivnih slučajeva je u padu, dok je broj oporavljenih u porastu, što je dobar epidemiološki pokazatelj, istakla je na preskonferenciji Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

– Broj otpuštenih iz bolnice, odnosno oporavljenih osoba iznosi 24, broj oporavljenih osoba iz kućne izolacije 33. Imamo jedan premještaj u druge kantone radi nastavka liječenja i dva smrtna ishoda. Trenutno na području UKC Tuzla imamo 3 pozitivne hospitalizirane osobe, u Centru za srce nijednu, u Brčkom nijednu, i u kućnoj izolaciji 21 osobu, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Kada je u pitanju karantin za građane TK ministrica Čolić ponovila je da KŠCZ TK postupa po naredbama FUCZ, koja kaže da sve osobe koje se iz inostranstva vraćaju u BiH moraju biti smještene u karantin. Kada su u pitanju osobe smještene u Studentski dom – paviljon 1 istakla je da nisu izuzeti iz ove naredbe, te da se ne nalaze u štrajku glađu.

– Kada je u pitanju činjenica da odbijaju hranu koja im se dostavlja od strane Emmausa, po tvrdnjama ljudi iz MUP-a TK koji se nalaze ispred studentskog centra oni naručju dostavu, i od kuće. Ne radi se o štrajku, već jednostavno ne žele da primaju hranu koja im se dostavlja, naglasila je.

U karantinu u Tuzli trenutno se nalazi 318 osoba. Iz karantina su do sada otpuštene 74 osobe.

(RTVTK)

Pročitajte...