Dežurne službe u novogodišnjoj noći imale pune ruke posla

Rane sate prvog ovogodišnjeg jutra nekoliko će parova posebno pamtiti. Četiri sata nakon ponoći, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, rođena je prva beba u ovoj godini. Porodilja iz Srebrenika je na svijet donijela dječaka teškog tri kilograma i 280 grama  i dugačkog 53 centimetra. Pored ovog mališana, u protekla 24 sata rođena su još tri dječaka i jedna djevojčica.

I vatrogasci su imali pune ruke posla. Obaveljene su četiri tehničke intevencije i lokalizovana tri požara. Također su intervenisali nakon saobraćajne nesreće, koja se dogodila sinoć u Tuzli.

  • Bilo je nekoliko saobraćajnih nesreća u Tuzli u toku noći. Međutim mi smo morali izaći ovdje blizu, na raskrsnicu kod Doma penzionera, gdje je oboren stub ulične rasvjete, tako da su vatrogasci morali ići gore da to sklone, d aočiste saobraćajnicu i dijelove od vozila koji su tu ostali, kazao nem je Željko Brašnjić, starješina smjene PVJ Tuzla.

I policija je imala pune ruke posla. U protekla 24 sata evidentirano je šest slučajeva narušavanja  javnog reda i mira, te šest krivičnih djela. Kada je riječ o saobraćajnim nesrećama, u protekla 24 sata, prema evidenciji MUP-a, dogodilo ih se devetnaest. Osam osoba je povrijeđeno u ovim nezgodama, od kojih su tri osobe zadobile lakše tjelesne povrede dok se za pet osoba ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda. Policajci, ljekari su još jednom apelirali na vozače da opreznije voze, a tu je i poruka vatrogasaca za one koji će više dana odsustvovati iz svog doma.

  • Apelujemo na sve građane da u slučaju da idu na neki produženi vikend, d aključ od stana ostave kod komšije jer i nama je tada lakše, da pregledaju sve iza sebe, d aisključe sve što je na struju a nije od većeg značaja za kuću, radi preventive, dodao je Brašnjić.

Novogodišnju noć, radno su proveli dežurni ljekari i medicinski tehničari. posla je bilo, ali ništa na što već nisu navikli.

  • Mi smo u osam preuzeli smjenu i ono što su nam prenijeli i što podaci govore da je to 210 pacijenata. Imali smo puno posjeta kućnih ljekara, čak trideset i stotinjak pregleda. To je bio jedan udarni dan u hitnoj službi ali što se tiče patologije, nije se razlikovalo u odnosu na druge nepraznične dane. Bila je ejdna saobraćajna nesreća sa jednim povrijeđenom osobom a bio je i ejdan dječak od petnaest godina koji se predozirao alkoholom i koji je zatražio intervenciju koja je uspješno i završena, kazao nam je doktor hajriz Alihodžić iz Hitne Lsužbe Ddoma zdravlja Tuzla.

No posao se u hitnoj službi nastavlja i danas. Posljedice konzumiranja jake hrane i alkoholnih pića uzimaju svoj danak.

  • Da vam kažem, moja prva intervencija jutros je bila reanimacija. Na sreću, vratili smo srčanu akciju, pacijent je zadržan u intenzivnoj na internoj klinici. Od jutra imamo pacijente sa probavnim problemima, sa povišenim krvnim pritiskom. Vjerovatno se odrazila ta visokokalorična ishrana, malo više tekućine i alkohola koji se unio ili terapija koju su zaboravili, dodao je Alihodžić.

Onima koji su pretjerali sa hrnaom i pićem, ljekari preporučuju čišćenje organizma. Šetnjom, ali i konzumiranjem bistrih supa, čaja i druge lagane hrane.

Pročitajte...