Dilberović: Dogovor političkih stranaka će ‘otkočiti’ raspravu o BiH i EU

Direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović kazao je za Fenu da će dogovor političkih stranaka o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou ‘otkočiti’ raspravu o BiH i evropskim integracijama, kao i razgovor o potencijalnom kandidatskom statusu.

Smatra da proces integracija BiH u EU nikad nije bio ‘zakočen’, bez obzira da li je formirano Vijeće ministara BiH ili ne, jer su sve političke stranke još davno vrlo jasno rekle da je to njihov prioritet.

Komentirajući dogovor u Predsjedništvu BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH i slanje Programa reformi u sjedište NATO-a u Briselu, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler čestitao je na ‘na pronalaženju rješenja za pomicanje države naprijed’.

On je tada izjavio da je ‘kompromis snaga’, te da će brzo formiranje Vlade i Parlamenta omogućiti nastavak važnih reformi, ali i otključati mnoge projekte koje financira Evropska unija, a koji su trenutno ‘zaglavljeni’ u Parlamentu.