Direkcija regionalnih cesta TK: U ovoj godini uspješno okončano 12 projekata

Prvih osam mjeseci za Direkciju regionalnih cesta TK bilo je dosta radno. Uspješno je realizovano nekoliko projekata rekonstrukcije i sanacije regionalnih cesta s ciljem da se učine bezbjednim i pouzdanim. Trenutno su u toku radovi na nekoliko gradilišta.

U Direkciji regionalnih cesta TK zadovoljni su realizacijom Plana za 2021. godinu. Do sada je uspješno okončano 12 projekata, dio iz Plana rada Direkcije za 2020. te dio iz plana za ovu godinu.

– Od značajnijih projekata koje smo završili ističem završetak rekonstrukcije regionalne ceste R456 Priboj-Sapna kroz naselje Sapna do granice entiteta. Zatim rekonstrukciju i rehabilitaciju regionalne ceste R460 Gračanica-Doborovci-Srnice. Radi se o 900 metara rekonstrukcije. Završili smo također i rekonstrukciju regionalne ceste R456 Previle -Humci-Šibošnica. Radi se o makadamskom dijelu puta u dužini od 600 metara, kazao nam je direktor Zijad Omerčić.

S ciljem da regionalne ceste učine bezbjednim i pouzdanim Direkcija regionalnih cesta TK kontinuirano nastavlja sa projektima izgradnje, rekonstrukcije i sanacije. Trenutno se izvode radovi na nekoliko gradilišta. Jedan od projekata je rekonstrukcija kružne raskrsnice na regionalnoj cesti R469 u Banovićima.

– Radimo trotuar kroz Teočak u blizini škole, kao i nastavak rekonstrukcije regionalne ceste R460 Gračanica-Doborovci-Srnice. Radi se o dužini od 520 metara, to je posljednja dionica koja pripada gradu Gradačac. Uz ovo mi smo do ovog trenutka završili i projkete saobraćajne signaliuzacije. Vrijednost projekta je 150.000 KM, vertikalne saobraćajne signalizacije 250.000 KM i horizontalne saobraćajne signalizacije vrijednost projekta je oko 200.000 KM, naglasio je direktor Omerčić.

Iz Direkcije ističu da će i u 2022. godini nastaviti sa projektima kako bi građanima TK obezbijedili cestovnu regionalnu mrežu kojom se osigurava siguran, pouzdan i ekonomičan cestovni promet putnika i roba. Jedan od ciljeva, prema riječima direktora Omerčića, jeste asfaltiranje svih makadamskih puteva.

(RTVTK)