Divovske kornjače najstariji stanovnici otoka Changuu u Zanzibaru

– Radi se o najstarijim stanovnicima ovog otoka na istočnoafričkoj obali. Ovaj egzotični otok jedan je od nekoliko na svijetu na kojem žive divovske kornjače, a od Zanzibara je udaljen 5,6 kilometara

TANZANIJA (AA) – Otok Changuu, koji pripada Zanzibaru, mjesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna od njih su i divovske kornjače koje ga nastanjuju, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o najstarijim stanovnicima ovog otoka na istočnoafričkoj obali. Ovaj egzotični otok jedan je od nekoliko na svijetu na kojem žive divovske kornjače, a od Zanzibara je udaljen 5,6 kilometara.

Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu otoka i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njena starost – od 100 do 200 godina.

Student Abid Omer Abid iz Zanzibara, ispričao je da je ovo područje sve popularnije turistima koji dolaze, između ostalog, da se kupaju u tirkiznoj vodi.

Kornjače koje posjetioci tokom dana hrane voćem i povrćem, tokom polaganja jaja povlače se u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

Iako je na kartama upisan pod imenom Changuu, mnogi turisti ga zovu i Zatvorskim otokom (Prison Island) ili Otokom kornjača.

Naziv Zatvorski otok dobio je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni robovi. Danas objekti koji su pretvoreni u muzej i hotel podsjećaju na mračnu prošlost i 19. stoljeće.

Pročitajte...