Djeca iz Konjević Polja na instruktivnoj nastavi u Novoj Kasabi

Stotinjak učenika iz Konjević-Polja krenulo je i ove školske godine (peta zaredom) na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, koja se odvija u objektu Rijaseta islamske zajednice. Znanje tim učenicima prenose nastavnici iz Kantona Sarajeva.

– Nastavu pohađaju učenici iz Konjević-Polja iz Osnovne škole ‘Petar Kočić’ iz Kravice, koja nije ispoštovala odluku Općinskog suda u Srebrenici za nacionalnu grupu predmeta i za Bosanski jezik – kazala je za Fenu Nihada Čolić iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

Dodaje da instruktivnu nastavu u Edukativnom centru Nova Kasaba pohađa oko 140 učenika, a dobivaju zahtjeve za upis još učenika.

– Nažalost, zbog ograničenog prostora mi to ne možemo. Tu je 17 profesora iz Kantona Sarajevo i 140 učenika od prvog do devetog razreda. Instruktivna nastava se realizira po federalnom nastavnom programu, a svi učenici su upisani u OŠ ‘Malta’ Sarajevo – istaknula je. Dodaje da je 120 učenika završilo prethodnu školsku godinu.

Osnovni sud u Srebrenici donio je u novembru 2017. godine odluku u korist roditelja i djece iz Konjević-Polja. Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev te time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj maternji jezik nazovu ‘bosanski jezik’, da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku.

(RTVTK/FENA) F.F.