Djeca u Liplju ponovo na nastavi – Kako nadoknaditi propušteno?

Učenici zvorničke Osnovne škole ”Sveti Sava” u područnom odjeljenju Liplje, ponovo su u školskim klupama. Bojkot nastave trajao je dva i po mjeseca, zbog neispunjenog zahtjeva njihovih roditelja da se maternji jezik koji uče nazove bosanskim, a ne jezikom bošnjačkog naroda kako je nametnuto u školskom sistemu Republike Srpske.

novinar Azra Mešić

Svih 16 učenika Osnovne škole u Liplju vratilo se danas na nastavu. Rezutat je to pregovora okončanih sinoć u zgradi Skupštine Opštine Zvornik. Gradonačelnik Zoran Stevanović je obećao posredovati između roditelja i nadležnog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Postigli smo neki načelni dogovor da će oni do srijede uputiti dopis Ministarstvu i da će se krenuti u rješavanje tog problema, kaže Muharem Sinanović, roditelj učenice četvrtog razreda.

Roditelji će, kažu oni, istrajati u zahtjevu da se nastavni predmet zove Bosanski jezik, a ne jezik bošnjačkog naroda. U međuvremenu zbog izostanka sa nastave učenici nisu savladali opširan nastavni plan i program. U Liplju su dva kombinovana odjeljena. Učiteljica kaže da će najteže biti nadokaditi nastavu učenicima prvog razreda koji tek uče abecedu.

– Još veći je problem što je grupa učenika započela nastavu prije mjesec, a sad tek dolazi ostatak učenika… kako ćemo to nadoknaditi ni ja sama ne znam. Morat ću se konsultovati sa pedagogom i direktorom, kaže za RTVTK Elvisa Kičić, učiteljica u Područnoj školi ”Sveti Sava” u Liplju.

Direktor Osnovne škole ”Sveti Sava”, Radomir Petrović, kaže da će nastavu u ovom područnom odjeljenju vjerovatno morati produžiti i tokom ljeta, ali će problem oko jezika očigledno potrajati.

– Mi što se tiče škole što se tiče lokalne zajednice ne možemo to riješiti. Nemamo mandat taj. To je ustavno pitanje i ja sam i dosad imao sastanke sa roditeljima, ali svi narodi imaju svoje predstavnike i u parlamentima i u skupštinama i na tim nivoima se to rješava, pojašnjava direktor.

Sredinom naredne sedmice roditelji očekuju odgovor iz Opštine obećan kasno sinoć. Ne isključuju mogućnost ponovnog bojkota nastave ukoliko im se ne udovolji da jezik upisan u dokumente njihove djece bude bosanski.