22 C
Tuzla,BA
Četvrtak, 16 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno Đukanović: Ne dolazim u Sarajevo, ali dolazim u Srebrenicu

Đukanović: Ne dolazim u Sarajevo, ali dolazim u Srebrenicu

Ne dolazim u BiH 2. i 3. marta iako su me dva člana Predsjedništva pozvala! Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti dio te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH. Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu, kazao je Milo Đukanović,  predsjednik Crne Gore.

On je tokom gostovanja na Face TV-u kazao kako će prisustvom pokazati i odati počast žrtvama genocida.

– Skupština Crne Gore je među prvima u svijetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25-tu godišnjicu, naravno! Dodik se nije pomirio s tim da je RS entitet, ovu konfuziju u državi koristi za ostvarenje svog cilja! Dodik je učestvovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore! Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru, razgovarao sa Srbima koji su se u Crni Goru doselili iz Hercegovine, a danas je protiv Crne Gore?! Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji se trebao realizirati na njegov poziv! Kad je bio predsjedavajući, u decembru 2018. godine zvao me je službeno, sada me ne zove! Nismo se dugo čuli. Uprkos tome nećemo promijeniti stav o BiH – rekao je Đukanović.

Dodao je kako Crna Gora i dalje prijateljski nastrojena prema BiH, te da je teža nefukcionalnost BiH od bilo kakvih problema u Crnoj Gori.

– Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cijepanje BiH vraća nas u rat! Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti! Dodik radi ono što on misli da treba da bude. Mislim da on sam ovo “gura” više nego Vučić! Sva ova dešavanja povampiruju atmosferu iz devedesetih – istaknuo je.