Đukić i dalje slobodan, porodice čekaju pravdu

Za masakar na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, Sud BiH,  Novaka Đukića, bivšeg  komadanta Taktičke grupe „ Ozren“  osudio je na 25, a potom pravosnažno i na 20 godina zatvora. Pušten je iz zatvora u februaru 2014. nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. Iste godine, u junu, Sud BiH je  smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica, nažalost i do danas bez rezultata. Novak Đukić je, uprkos počinjenom zločinu nad tuzlanskom mladošću, za koji je i osuđen – slobodan.

Dvadeset tri godine nakon masakra na tuzlanskoj Kapiji, roditelji i članovi porodica poginulih , još uvijek čekaju pravdu. A jedini osuđenik za ovaj zločin, Novak Đukić, slobodno se kreće u Srbiji. On je u Beograd pobjegao prije četiri godina a ročišta na sudu su konstantno odgađana zbog njegove, kako ističu pravni zastupnici, bolesti.

  • Mogu oni govoriti šta hoće, on je zdrav ko čelik. jer ja sam bio na suđenju, gledao sam ga i ne može on obolit za dva tri dana mjeseca. jednostavno srbijansko sudstvo ne želi da ga vrati u BiH na dalje izdržavanje kazne, pa čak nisu donijeli rješenje da izdržava kaznu u Srbiji i to je jedna lakrdija, vjerujte, kaže nam Arif Ahmetašević.

Roditelji su pesimisti i ne vjeruju da će Novak Đukić izdržavati kaznu za zločin nad tuzlanskom mladošću, niti u BiH niti u Srbiji.

  • Mislim da će on i umrijeti tamo a mi ga nećemo, kao ni naša država vidjeti u zatvoru. Pustili su čovjek, kao nas sve, kad je izašao, zar ga nisu mogli na parkingu ponovo uhapsit ispred tužilaštva pa ga vratiti u zatvor da čeka. A on dobio i pasoš i kao i svi mi ostali građani otišao, ogorčen je Šemsudin Alagić.

Uprkos presudi i sporazumu koji Srbija ima sa BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, koji je potpisan 2010. godine, Novak Đukić je i dalje slobodan te ne služi ni kaznu u ovoj susjednoj zemlji. Već dugi niz godina Srbija je nijema na zahtjeve porodica koje su ogorčene i na bosanskohercegovačko pravosuđe koje je dopustilo da Novak Đukić slobodno ode, pređe u Srbiju i tamo nastavi sa potpuno normalnim životom. Naime, Viši Sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne i to zbog, kako ističu, nedostavljanje dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila Đukićeva Odbrana, kao i njegovo zdravstveno stanje.

  • Ja sam tu pesimist da će se bilo šta promijeniti. Ja kažem, njemu želim sve najgore a njegovom djetetu ne želim da mu dlaka s glave spadne. Iako je on naše 71 dijete ubio i još negira da ih je ubio, poručuje Akif.

Složena je situacija i oko pitanja naknade štete porodicama poginulih i ranjenih u tragediji 25. maja. Naime, u postupcima koji su se vodili pred sudovima u Tuzli, tražena je naknada štete u ime porodica poginulih i povrijeđenih i sudovi su to dosuđivali do trenutka dok Sud BiH, na osnovu odluke Ustavnog suda nije ukinuo presudu kojom je Novak Đukić proglašen krivim. U ponovnom postupku, sudovi su počeli zauzimati drugačiji stav i smatraju da naknada štete koju su pretrpile porodice je zastarila. Stanovište advokatskog tima koji zastupa poorodice u slučaju protiv Đukića, jeste da se ovdje radi o ratnom zločinu koji ne zastarijeva te da će insistirati i ići do Strazbura da se ocijeni postojanje odgovornosti VRS-a jer je Đukić bio pripadnik te vojske i u funkciji zapovjednika je proglašen odgovornim.

Pročitajte...