Od 2020. godine izgradnja zgrade za muzičke škole i fiskulturnih sala u nekoliko drugih škola

Vlada Tuzlanskog kantona pronašla je rješenje da pomogne izgradnju zgrade za Osnovnu muzičku školu i za Srednju muzičku školu ”Čestmir Mirko Dušek”, u Tuzli, čiji su učenici i nastavnici podstanari već sedmu godinu. U istom projektu javno-privatnog partnerstva kao prioritete je Vlada predložila izgradnju fiskulturnih sala za škole koje nemaju sale, te renoviranje Kampusa Univerziteta u Tuzli. Odabir partnera za finansiranje trajat će naredne dvije godine.

novinar Azra Mešić

Zgrada Muzičke škole u Tuzli, oštećena zbog slijeganja tla, napuštena je od 2012. godine. Od tada blizu 400 učenika osnovne i 115 učenika srednje škole, pohađa nastavu zajedno s osnovcima u zgradi Osnovne škole ”Centar”, koja je također zrela za obnovu.

– Nemamo dovoljno učionica. Nemamo kancelarije menadžmenta, a škola broji 380 učenika. Ponekad je nemoguće raditi, ali opet imamo uspjeha, kaže Lejla Ćatić – Mumić, pedagogica u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli.

Dvije muzičke škole našle su se na listi potencijalnih projekata Vlade Tuzlanskog kantona. U saradnji javnog i privatnog partnerstva trebale bi dobiti novu školsku zgradu.

– Sad mogu sa zadovoljstvom reći da nakon današnje informacije smo sretni, a vidjet ćemo kad će to i kako biti realizovano. Bitno je da smo došli na listu projekata, dodaje Ćatić – Mumić.

Osim ove dvije na listi koju je Vladi predložilo kantonalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku su i škole koje nemaju fiskulturne sale: OŠ „Kalesija“, Gimnazija i tehnička škola ”Srebrenik”, škole „Hasan Kikić“ Gradačac i „Soko“ Gračanica“, te Mješovita srednja Elektrotehnička škola u Tuzli koja ima više od 720 učenika i već dvije decenije čeka renoviranje.

– Kroz projekte smo uspjeli da dobijemo sredstva za prozore i fasadu. To ide u proceduru, a informacija da vlada planira da gradi fiskulturnu salu je potvrda tome koliko je Elektrotehničke škola uspješna i mislimo da je to jedna vrsta nagrade, kaže za RTVTK Selmir Dadanović, direktor MSŠ ”Elektrotehničke škole” u Tuzli.

Vrijednost investicija zacrtanih planovima za privatno – javno partnerstvo je 32 miliona konvertibilnih maraka, a među školskim projektima je i onaj za obnovu Kampusa Univerziteta u Tuzli, koji je smješten u bivšoj vojnoj kasarni.

– Kao što znate, postojeći objekti u kasarni nisu rekonstruisani. Nisu prilagođeni potrebama studenata i zato smo predložili ovakav projekat. Njegova vrijednost je 15 miliona konvertibilnih maraka, pojašnjava Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Projekti na nivou škola i Univerziteta bi trebali biti konkretizovani do 2020. godine kada iz Vlade Tuzlanskog kantona najavljuju konkurs za odabir privatnih partnera investitora.

Pročitajte...