Do kraja jula Dom naroda razmatra zakone o izbornim jedinicama i borcima

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazao je do kraja jula dvije sjednice. Na vanrednom zasjedanju, ovog četvrtka, delegati će se izjašnjavati samo o jednoj tački dnevnog reda – Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

To bi se trebalo odvijati po hitnoj proceduri, koju su sugerisali predlagači zakona poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Smatraju da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

Ukoliko se izglasa u Domu naroda bit će omogućeno da stupi na snagu jer je nedavno jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, pri čemu tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Za 26. juli najavljeno je održavanje redovne sjednice Doma naroda, na čijem dnevnom redu jednu od najvažnijih tačaka predstavlja očitovanje po hitnom postupku o Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, a koji je uz amandmane već odobrio Predstavnički dom.

Također, hitna procedura predložena je za razmatranje prijedloga zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama u Federaciji, kao i zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Predviđeno je glasanje o Prijedlogu zakona o mirnom rješavanju radnih sporova i predloženim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH, dok će se u formi nacrta delegati izjašnjavati o zakonskim rješenjima u vezi lovstva, zaštite prijavilaca korupcije, deviznog poslovanja, privrednih društava, registracije poslovnih subjekata u Federaciji, zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, slobodnim zonama i elektronskom potpisu.

Pročitajte...