Do sada u Kalesiji revakcinisano oko 5 hiljada građana

Na Tuzlanskom kantonu do sada je vakcinisano oko 84 hiljade građana, ali nadležni nisu zadovoljni samim procesom. Ističu da je imunizacija najbolja prevencija. Iako se odvija kontinuirano, može bolje i brže, jer za potpuni uspjeh i postizanje kolektivnog imuniteta neophodno je povećati broj vakcinisanih, ponajviše zbog delta soja, koji je agresivniji i brže se širi.

Nakon kratkog razgovora sa ljekarima, Muhamed Pandur iz Kalesije danas je primio drugu dozu Sinovac vakcine. Nikakvih neželjenih reakcija nije bilo ni nakon prve doze.

– Kada je moja starosna dob došla do toga  da mogu da primim vakcinu ja sam se prijavio. Primio sam prvu 14.07. Nisam imao nikakvih problema – ističe Pandur.

Iako kod mnogih postoji dilema – vakcinisati se ili ne, Muhamed je znao da želi da zaštiti zdravlje i sebe i svoje porodice.

– Vakcine su testirane. Sprovedena su naučna istraživanja. Treba vjerovati doktorima i struci – dodaje Pandur.

Krajem jula u Tuzlanskom kantonu počela je masovna vakcinacija građana bez zakazivanja te se vakcinasati mogu svi punoljetni građani. Osobe starije od šezdeset godina i dalje su prioritet. Općina Kalesija je u saradnji sa lokalnim domom zdravlja, postavila kabine u prostorijama sportske dvorane gdje se cjelokupan proces vakcinacije odvija. Prostor se sastoji od osam kabina za vakcinaciju, dvije doktorske i dvije kabine hitne medicinske pomoći.

– Momentalno imamo nedostatak Pfeiser vakcina. Najveće je distribucija AstraZeneca vakcina, zatim Sinopharm vakcina – ističe Hamid Subašić, koordinator za nabaku i distribuciju vakcina DZ Kalesija.

Iz ZJZ TK ova općina je do sada dobila 6.290 doza vakcina, a preko 5.500 građana je do sada vakcinisano, a od toga je oko 5.000 revakcinisanih građana.

– Apsolutno nismo nijednu reakciju, niti neželjeni efekat imali na vakcine bilo koje vrste – napominje Subašić.

Svi stanovnici planete će sigurno doći u kontakt sa korona virusom, smatra doktor Blaško Topalović, epidemiolog u ZJZ TK, stoga je vakcinacija najbolja mjera za suzbijanje ovog virusa, te se samo vakcinacijom može smanjiti transmisija virusa. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je do sada zaprimio od Federalnog zavoda za javno zdravstvo 118.626 doza vakcina.

– Očekujemo da će sada vakcinacija ići brže da bismo zaštitili i radnike u privrednim društvima, kao i drugim institucijama, odnosno onim djelatnostima koje su neophodne za funkcionisanje sistema – dodaje Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Tako će na, preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, biti pozvani članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća, sindikata, sportskih klubova, vjerskih zajednica te ustanova kulture da se odazovu procesu vakcinacije.