Dodijeljene nagrade 23. SFF-a

Dodjelom nagrada završen je oficijelni program 23. Sarajevo Film Festivala.

“Srce Sarajeva” za najbolji igrani film dobilo je ostvarenje “Strašna majka”, gruzijske rediteljice Ane Urushadze.

Nagradu “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca dobio je Shervan Haji iz filma “Druga strana nade”.

Najbolja glumica 23. SFF-a kojoj je uručeno “Srce Sarajeva” je Ornela Kapetani iz filma “Buđenje dana”.

Reditelju Emanuelu Parvuu uručeno je “Srce Sarajeva” za film “Mede ili ne tako sjajna strana stvari”.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Grad sunca” reditelja Ratija Onelija.

U sekciji dokumentarni program specijalnu nagradu žirija dobio je film “Home” režisera Zdenka Jurilja.

Studentski film koji je osvojio žiri i publiku na ovogodišnjem SFF-u je “Čistoća”, bh. reditelja Nevena Samardžića. Inače, nagrada za najbolji studentski film se ove godine dodjeljuje prvi put.

Za najbolji kratki film proglašen je “Plavetnilo”, rediteljke Antonete Alamat Kusijanović.

Filmu “Žaba” Elmira Jukića pripala je Nagrada publike 23. Sarajevo Film Festivala.
Publika je kao najbolji dokumentarni film izabrala ostvarenje “Intervju s Putinom”, dok je Young Audiance Award pripala ostvarenju “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića.

Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma ove godine bio je meksički reditelj, scenarista i producent Michel Franco. U žiriju su još bili Mark Adams, umjetnički direktor Edinburgh International Film Festivala iz Velike Britanije, Goran Bogdan, glumac iz BiH, Fatma Al Remaihi, direktorica Doha Film Instituta iz Katara i Melisa Sozen, glumica iz Turske.

Žiri koji je ocijenio najbolji dokumentarni film čine Claas Danielsen, generalni direktor filmskog fonda Mitteldeutsche Medienförderung gmbh (MDM) iz Njemačke, Gitte Hansen, zamjenica direktora First Hand Films iz Švicarske i Želimir Žilnik, reditelj iz Srbije.

Svoj glas za najbolji kratki film dali su Igor Drljača, reditelj i scenarista, srbijanska rediteljka Milica Tomović i Florian Weghorn, program menadžer Berlinale Talents iz Njemačke.

Članovi žirija koji su ocijenili najbolji studentski film su Boaz Frankel, reditelj i montažer iz Izraela, Guillaume De Seille, producent iz Francuske te Teona Strugar Mitevska, rediteljica iz Makedonije.

Tokom osam festivalskih dana, dan manje nego inače, publika je imala priliku pogledati 235 filmova (111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova) iz 54 zemlje koji su prikazani u 18 programa.

Zvijezde Festivala bile su oskarovac Oliver Stone i ministar komedije John Cleese. Njima su uručena Počasna Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival ukupno je imao 43 svjetske i 23 međunarodne premijere, što ga je svrstalo među najznačajnije festivale u Evropi i svijetu.

Pročitajte...