Dodjeljena Srca Sarajeva za najbolje TV serije u regionu

Uvođenjem nove kategorije nagrada Srca Sarajeva za TV serije, koje su sinoć dodijeljene, Sarajevo Film Festival je odao priznanje i time promovirao najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce te potiče njihov međunarodni plasman.
Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021., selekcioni odbor Sarajevo Film Festivala ove je godine u konkurenciju za nagrade Srca Sarajeva za TV serije, od 80 uvrstio 16 serija. Za Srce Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije izabrana je serija “Porodica” iz Srbije. Za najbolju komediju nagradu Srce Sarajeva dobila je serija “Dnevnik velikog Perice” iz Hrvatske. Za najboljeg kreatora serije izabran je Bojan Vuletić za seriju “Porodica” iz Srbije, a u kategoriji Najbolja glumica nagrađena je srbijanska glumica Jasna Đuričić koja je glumila u seriji “Grupa”.
– „Nisam očekivala ovu nagradu. Znam da sam ostavila nekog traga u seriji „Grupa“ ali ja pripadam onoj generaciji prijašnjig glumaca koje su učili da je svaka, pa i ona najmanja, uloga važna.“ – izjavila je Đuričić.
U kategoriji Najbolji glumac izabran je Boris Isaković iz Srbije koji je glumio u seriji “Porodica”. U svom obraćanju je istakao : „Svi ovi glumci, kolege su jednako dobri i bilo ko mogao je dibiti ovo priznanje. Želim se zahvaliti svima. Čast je dobiti Srce Sarajeva, biti sa porodicom u Sarajevu među porodicom. Porodica je serija koja, kao i film Qou vadis Aida“ Jasmile Žbanić, govori o pitanjima o kojima smo davno trebali progovoriti. „
Nagradu za Zvijezdu u usponu Srce Sarajeva za TV seriju dobila je srbijanska glumica Ivana Zečević koja je glumila u seriji “Grupa”. Uvođenjem nove kategorije nagrada, Srce Sarajeva za TV serije, kako je kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra, postavljeni su temelji regionalne filmske akademije, a želja je unaprijediti i potaknuti produkciju kvalitetnih audio-vizualnih sadržaja. Prema broju nominacija, u kategoriji dramskih serija najviše nominacija imale su serije “Grupa” i “Porodica” – po 5 nominacija. O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Pročitajte...