Dodjelom nagrada završen Al Jazeera Balkans Festival Dokumentarnog Filma

Projekcijom dokumentarnog filma “Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija” francuskog reditelja Jeromea Pierrata, koji otkriva nebrojene informacije o životu zloglasnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana i srbijanskoj kriminalnoj sceni, večeras je u Cinema Cityju u Sarajevu završen prvi Al Jazeera Balkans (AJB) Dokumentarni Film Festival.

Ovo Pierratovo ostvarenje prikazano je drugi put tokom festivalskog programa zbog velikog interesovanja publike, a jedan je od 23 filma koje je Festival donio.

Dolazeći u kontakt sa članovima beogradskog i srbijanskog podzemlja, autor filma iz njihovih svjedočenja otkriva brojne do sada javnosti nepoznate detalje o počecima Arkanovog kriminalnog dosijea, rada za državnu službu sigurnosti bivše Jugoslavije, saradnji sa Slobodanom Miloševićem koji ga je posebno tokom ratnih godina na ovim područjima izdigao na tron kriminalne scene, njegove kasnije neprikosnovene moći u toj zoni te konačno i likvidacije.

Daje se ujedno i uvid u spregu države sa kriminalnim miljeom, čija je čvrstina jedna od nezabilježenih na evropskom tlu, te navijačkim organizacijama kao bazom kriminalne scene u Srbiji.

U noći zatvaranja Festivala dodijeljene su i nagrade najboljim ostvarenjima te je Nagrada žirija dodijeljena podjednako za dva ostvarenja – “Zašto ropstvo? Zarobljena žena“ u režiji Bernadett Tuza-Ritter i “Očevi i sinovi” Talala Derkija, a Specijalnio priznanje filmu “Posao u Rusiji” Petra Horkyja.

Publika je najboljim ostvarenjem proglasila “Sve sa voljom” autorice Nerme Emrić dok je Nagrada programskog odbora Al Jazeere Balkans pripala filmu “Unuk” Aleksandra Reljića.

Uručene su i nagrade učesnicima treninga iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, namijenjenog mladim autorima pod nazivom “Snimanje istraživačkih dokumentarnih filmova s aktuelnim temama“.

Tokom pet dana festivala u tri selekcije prikazano je 23 filma koje je pogledalo oko 3000 gledalaca. Neki od fimova koji su prikazani na AJB DOC Film Festivalu uskoro će biti emitovani i u programu Al Jazeere Balkans.

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC je međunarodni festival dokumentarnog filma koji je organizovala televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a održan je u Sarajevu od 21. do 25. septembra.