Dogovoren nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i TK

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić bili su domaćini sastanka s novoizabranim Ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini,  NJ.E. Sadıkom Babür Girginom, koji je danas upriličen u Vladi TK. Sastanku je prisustvovala i trgovinski savjetnik Ambasade R Turske u BiH, Sevgin Gungor. Ovo je prva nastupna posjeta Tuzlanskom kantonu novog Ambasadora R Turske u BiH, a ujedno i Gradu Tuzli.

Premijer Hodžić i predsjednik Skupštine TK, Ilić uputili  su dobrodošlicu Ambasadoru Republike Turske, te izrazili žaljenje i suosjećanje sa narodom Turske zbog prirodne nesreće izazvane teškim požarima.

Na sastanku je bilo riječi o ekonomskoj i kulturnoj saradnji TK i R Turske.

Premijer Hodžić je predložio da se u narednom periodu organizira samit privrede, koji bi okupio privrednike TK i Turske, a u predstojećem periodu će se razmatrati dalji koraci.

„U programu ove Vlade je da poslovne zone povećamo za 50%“, naglasio je premijer Hodžić, izrazivši spremnost za unaprjeđenje saradnje s Turskom naročito  na polju ekonomije.

On je podjestio da je Univerzitet u Tuzli prvi  u BiH uveo studijski program Odsjek za turski jezik i književnost.

Ambasador Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tuzlu i TK zahvalivši se Premijeru i predsjedniku Skupštine TK na dobrodošlici.

Ambasador Girgin je istaknuo da je Tuzla važan industrijski centar regiona, zahvalivši se na podršci Kantonalnoj vladi zbog rješavanja problema u  kompaniji Soda Sisecam na početku mandata.

„Nama su važni uspjesi naših investitora, kako bismo mogli nastaviti s praksom dovođenja novih investitora u BiH“, poručio je Girgin, ocijenivši Vladu TK inovativnom i progresivnom.

Dogovoren je nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i Tuzlanskog kantona naročito u oblasti privrede i kulture.

Pročitajte...