Doktori medicine i stomatologije protestirali ispred Vlade Federacije

Ljekari okupljeni u Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao je danas proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Protesti su započeli simbolično minut do 12, a ljekari su zaprijetili generalnim štrajkom.

Kazano je da je cilj pokretanje procedure usvajanja zakona o reprezentativnosti protesta.

“Nemamo drugog izbora nego da čekamo da Vlada FBiH uradi ono što je trebala prije četiri godine. Ministarstvo rada i socijalne politike je bilo obavezno usvojiti zakon kojim se rješavaju statusna pitanja doktora sindikata”, rekao je njihov predsjednik Rifat Rijad Zaid.

On kaže kako ih je Vlada FBiH dovela pred zid, da imaju osjećaj da je federalna vlast i dalje priželjkivala da se oni i dalje bave spašavanjem života i ljudi, a da ove teme ostave po strani.

Najavio je nove proteste, kao i generalni štrajk ukoliko traženi zakon ne bude usvojen.

“Ne možemo čekati nerad Federalne vlade i Ministarstva rada i socijalne politike koji trebaju sutra kandidirati ovaj zakon. Ako ministar Vesko Drljača to ne može, ne smije i nije u stanju, očekujem da stane na ovo mjesto i da kaže javno. Iz Vlade imamo ping pong igricu”, ogorčeni su u sindikatu.

Pročitajte...