Dom naroda PSBiH sutra o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi sutra, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Sjednica Doma naroda državnog parlamenta nije mogla biti održana 26. aprila zbog nedostatka kvoruma, jer joj nisu prisustvovala tri od ukupno pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda, a kvorum čini devet delegata – po tri iz sva tri kluba.

Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić tada je, nakon što je fomalno utvrdio da nije moguće obezbijediti kvorum, zakazao nastavak sjednice za 15. maj.

Dom naroda je na jednoj od ranijih sjednica zaključio da se zaduže Centralna izborna komisija BiH, Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agencija za javne nabavke BiH, da dostave mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Delegati bi trebalo da razmatraju još nekoliko zakonskih prijedloga, a na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Pročitajte...