Dom zdravlja Tuzla i u vrijeme pandemije koronavirusa pomaže hroničnim i akutnim pacijentima

Usljed pandemije koronavirusa, bh. stanovnici se i dalje suočavaju sa brojnim hroničnim i akutnim bolestima. Najčešće su to hronične respiratorne bolesti, komplikacije karidovaskularnih i psiholoških stanja pacijenata. Dom zdravlja Tuzla svakodnevno vodi računa o svim korisnicima primarne zdravstvene zaštite. Uposlenici ove zdravstvene ustanove naglašavaju važnost redovnih pregleda kod porodičnih ljekara. Ističu da nijednog trena interesovanje za liječenje ovih bolesti među zdravstvenim radnicima nije prestalo da postoji.

Novinar: Dino Dropić

Unatoč pandemiji koronavirusa primarna zdravstvena zaštita u Tuzlanskom kantonu pacijentima svakodnevno pruža svu neophodnu zdravstvenu njegu. Ne samo kada je u pitanju oboljenje COVID-19, nego i sve druge hronične i akutne bolesti. Iz Doma zdravlja Tuzla ističu da pacijenti ne trebaju izbjegavati redovne kontrole i preglede zbog pandemije koronavirusa. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera vrše se konsultativni pregledi i adekvatno liječenje svih bolesti.

“Vratili smo se već odavno normalnom načinu rada, što su naši pacijenti uvidjeli jer je sve veći zahtjev za klasičnim revizijama zdravstvenog stanja naših pacijenata. Što se tiče kardiovaskualrnih bolesti ili bilo kojih drugih bolesti, svi su pristuni u našim ambulantama. Mjesecima radimo po tome, ali smo primijetili malo  da među pacijentima ima otklon ili se možda boje da je Dom zdravlja mjesto gdje će dobiti COVID infekciju i ovom prilikom koristim da ih uvjerim da je ovo posljednje mjesto gdje mogu biti zaraženo jer se mi pridžavamo svih epidemioloških mjera”, rekla je Snežana Hrustić šef u centru sa pridruženim ambulantama opšte – porodične medicine.

Da se poštuju sve epidemiološke mjere najbolje pokazuju mjerenje temperature i uzimanje epidemioloških podataka pacijenata na samom ulazu u tuzlanski Dom zdravlja. Unutar ove zdravstvene ustanove numerisana su i  mjesta pacijentima kako bi se održao potreban razmak između njih, a svo osoblje i korisnici zdravstvenih usluga nose zaštitne maske i rukavice. Doktorica opšte – porodične u medicine u Tuzli  Snežana Hrustić ističe da su redovni zdravstveni pregledi stanovništva neophodni i značajni.

 “Nijednog trena to među nama, medicinskom osoblju, svjesnost o važnosti ostalih pregleda, bavljenjem tih hroničnih pa naravano akutnih, pogotovo akutnih novih stanja naših pacijenata nije prestalo da postoji. I dalje postoje kardiovaskularne bolesti i dalje postoje nefrološke psihijatrijske koje su i uznapredovale u sklopu ove neobične situacije gdje smo svi malo stisnuti sa ovim silnim mjerama, neputovanjima, odlascima, gubitkom posla. Znači važnost redovnih pregleda i konsultacije sa svojim ljekarom je nešto što je važno u našoj ordinaciji”, istakla je Hrustić.

Stanovnici Tuzle ističu kako nemaju problema prilikom dobijanja termina kod svog  porodičnog ljekara. Većina ih je zadovoljna pruženim zdravstvenim uslugama Doma zdravlja Tuzla. Tuzlanski Dom zdravlja ima tačan određen put dolazaka i odlazaka osoba sa simptomima koronavirusa i osoba koje nemaju poteškoća kada su u pitanju respiratorne infekcije. Uposlenici ističu da je važno da se pacijenti vrate svojim redovnim pregledima, jer je Dom zdravlja Tuzla mjesto gdje se čuva zdravlje stanovništva, a nikako ugrožava.

Pročitajte...