Donacija Kraljevine Saudijske Arabije za sigurnost skladištenja municije u BiH

Kraljevina Saudijske Arabije donacijom od dva miliona USD doprinosi većoj sigurnosti skladištenja municije u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanjem ugovora u iznosu od dva miliona USD između Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) osigurat će se završetak infrastrukturnih unapređenja na lokaciji skladištenja municije „Kula“ u Mrkonjić Gradu i „Teufik Buza Tufo“ u Visokom.

Ceremonija potpisivanja ugovora bit će upriličena sutra u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevo.

Nakon potpisivanja ugovora, izjave za medije će dati ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) Sezin Sinanoglu.

Sredstva koja je osigurala Kraljevina Saudijske Arabije za nastavak finansiranja projekta „EXPLODE+“ će omogućiti provedbu neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na navedenim lokacijama, te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava za koje su nadležni Ministarstvo odbrane BiH (MO BiH) i Oružane snage BiH (OS BiH).

Projekat „EXPLODE+“, kao multidonorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekat EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE kojeg je finansirala Evropska unija od 2013. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Pročitajte...