Donesena Naredba o neprovođenju istrage protiv Krešića, Đakovića i Bandića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mate Đakovića, novinara i Ivana Bandića, generalnog konzula R Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Konzulat u Tuzli, saopćeno je iz ovog tužiteljstva.

Naredba je donesena nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da spomenute osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.

U predmetu su saslušani Mato Đaković, Mijo Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č. H., koja se pojavljuje u određenim video-materijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH…), a sve radi provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avde Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima.

Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č. H., a sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavjestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

Tokom vršenih provjera, otvorila su se i druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se  navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem međunarodne pravne pomoći sa R Hrvatskom i R Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužiteljstvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Tužiteljstvo BiH nastavit će rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informirati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH, navodi se u saopćenju.

Pročitajte...