Dr. Elmir Jahić u Tuzli promovirao znanstvenu knjigu „Perkutani tretman stemi“

Infarkt miokarda jedna je od najučestalijih bolesti u Bosni i Hercegovini, a najnovija knjiga doktora Elmira Jahića „Perkutani tretman stemi“  koja je u četvrtak promovirana u Tuzli, govori upravo o ovoj bolesti, ali i njezinom sve pravilnijem i mogućem izliječenju.

–  Akutni infarkt srca je najsmrtonosnija bolest u BiH i mnogim zemljama svijeta. Najefikasniji tretman u borbi protiv ove sve opakije bolesti leži u ruka interventnih kardiologa. Smrtnost od ove bolesti je izuzetno velika i danas vidimo s kojim se sve problemima susrećemo i suočavamo. Prije svega naši se pacijenti veoma kasno javljaju iako osjećaju jako teške bolove u grudnom košu, a uspjeh procedure liječenja ovisi upravo od vremena javljanja. Jer što su arterije više začepljene tu su posljedice po srčani mišić veće – rekao je autor knjige dr. Elmir Jahić.

Sve ovo su razlozi za nastanak jedne ovakve vrijedne knjige „Perkutani tretman stemi“ koja će u budućnosti svim liječnicima kardiolozima olakšati način liječenja.

– Mi smo imali smjernice Europskog udruženja kardiologa kako postupati, ali jedno su suhe smjernice na papiru. U praksi je nešto sasvim drugo. Mi smo onda došli na ideju da poboljšamo segmente iz interventne kardiologije. U široj regiji  do sada nije napisana niti jedna knjiga iz interventne kardiologije. Tako da smo u ovoj knjizi stavili nekoliko poglavlja koji govore o tome, a jedna grupa poglavlja govori kako da tretiramo pacijente koji su izloženi infarktu miokarda – ističe autor dr. Elmir Jahić.

Knjiga „Perkutani tretman stemi“ doprinosi i razvoju medicinske nauke. Naime, ova knjiga dr. Jahića je u svoje korice svrstala najaktuelnija naučna dostignuća iz oblasti kardiologije koji tretiraju akutni infarkt miokard.

– Ova knjiga ima poseban značaj, jer smo u nju svrstali sva naša iskustva i prezentovali naše pacijente. Ova knjiga jeste stručna i nije za šire građanstvo, ali ona omogučava svima onima koji vode jedno bespoštednu borbu s najsmrtonosnijom bolesti da će im, uvjeren sam, pomoći – kaže dr. Elmir Jahić.

Promotori ovog važnog i vrijednog naučnog djela bili su profesorica dr. Zumreta Kušljugić, prof dr. Emir Kabil i profesor dr. Fahir Baraković.

Pročitajte...