Dr. Nermin Salkić: Alarmantno upozorenje – zaustavimo pandemiju!

Trenutno stanje sa pandemijom virusa korona u BiH je više nego zabrinjavajuće. Neophodno je da svi damo svoj maksimum u sprečavanju širenja virusa. Viđenje aktuelnog stanja i opasnosti koja nas čeka ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno na svom Facebook profilu kroz video-grafički prikaz dao je ugledni tuzlanski ljekar Prof. Dr. Nermin Salkić. Pogledajte video i širite dalje…

Dr. Salkić upozorava da bi bez mjera zaštite moglo oboliti više od 19.000 ljudi

Koronavirusom u BiH trenutno je zaraženo 126 osoba, a mjere prevencije kojih se moraju pridržavati svi građani mogle bi spriječiti epidemiološku katastrofu. U suprotnom, prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. aprila moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.

Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te vanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio dešavanja vezana za pandemiju koronavirusa, sa posebnim akcentom na mjere prevencije.

Prema Salkićevim riječima, Bosna i Hercegovina nalazi se na dvosedmičnoj raskrsnici koja će naposlijetku pokazati da li ćemo u epidemiološkom smislu proći neoštećeni, ili ćemo ući u državnu pandemiju sa nesagledivim posljedicama.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji zabilježen je 5. marta ove godine u Banjoj Luci, a ukoliko se ne budu primjenjivale preventivne mjere, Salkić upozorava da bi 19. aprila COVID-19 mogao biti registrovan kod čak 19.683 osobe.

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

. Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata ‘pregazit će’ zdravsveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar. Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se dešava u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini-  kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.

Za sve moje prijatelje i poznanike, građane BiH i dalje. Dijelite dalje…zaustavimo pandemiju!!!