Društvo novinara BiH poziva na odgovornost i solidarnost

Upravni odbor Društva novinara BiH podržava apel Asocijacije nevladinih organizacija regiona u sinergiji sa Društvom psihologa BiH (tijelo za mentalno i duševno zdravlje te zdravstveno tijelo), te napominje da im se ova asocijacja obratila sa zabrinutošću “s obzirom na sve veći porast negativnih promjena u ponašanju građana i građanki”.

– Ovdje se najviše govori o pojavama nasilja, diskriminacije i samoozljeđivanja a Asocijacija definira da su porastu, kao i postojanje generalne neposlušnosti za epidemiološka usmjerenja kriznih štabova o pridržavanju propisanih mjera (maska, rukavice, pranje ruku). Navode da su razlozi nedekvatnog ponašanja te poremećaja javnosti jasni zbog prisutnosti straha. Opasnost po život i nemogućnost rada, vezana je za mikro i makro svijet, što predstavlja izazov čak i stručnom osoblju, a ne običnom čovjeku – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Upravni odbor Društva novinara BiH apelira vlastima na svim nivoima i nositeljima političkih odluka u BiH na jedinstven stav u borbi sa epidemijom i pandemijom koronavirusa.

Apeliraju na donosioce odluka na svim nivoima na povećanju edukacije o: preventivnim mjerama, načinima liječenja, lijekovima, vakcinama i vakcinisanju, ekonomskim naporima u očuvanju radnih mijesta građana i građanki.

– Novinare i novinarke koji se konstantno nalaze u ‘prvim redovima’ u ovoj borbi, kao profesionalce, podsjećamo na moralne i etičke kodekse novinarstva. Napominjemo da borba protiv globalne bolesti nije ‘trčanje za senzacijama’, te napominjemo da se prema informacijama koje nastaju u procesu stvaranja: lijeka, vakcine, procesa liječenja, utjecajima i posljedicama, smrtnih slučajeva – novinarska profesija treba odnositi odgovorno i sa činjenicama – navode iz Društva novinara BiH.

Pozivaju sve kolege da izbjegavaju komentare koji se odnose na ljudske živote, da vode računa o stigmatizaciji koju mogu donijeti brojevi i statistika bolesnih i umrlih, da vode računa o stigmatizaciji koja može nastati zbog pojave bolesti kako u državama tako i gradovima širom svijeta.

– Još jednom napominjemo na samoodgovornost pojedinaca i solidarnost profesije – poručili su iz Društva novinara BiH.

Pročitajte...