5.5 C
Tuzla,BA
Petak, 15 Oktobra, 2021
Naslovna Izdvojeno Država traži odgovor na koronavirus: Džaferović zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH

Država traži odgovor na koronavirus: Džaferović zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH

Pandemija koronavirusa natjerala je države širom svijeta da hitno reagiraju donoseći niz mjera kojim bi se sanirale posljedice, ali i preveniralo dalje širenje tog virusa. Konkretniji koraci institucija države Bosne i Hercegovine u tom smjeru su, barem za sada, izostali.

U subotu je, podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i zvaničnicima iz entiteta RS najavio pokretanje inicijative koja bi, kako je kazao, za cilj imala osnaživanje državne granice zbog širenja koronavirusa.

– Predlažemo da se na granicama uspostave naselja sa vojnim šatorima za naše građane koji će tu boraviti 14 dana – kazao je Dodik, naglasivši da bi na postavljanju šatora i drugim vezanim aktivnostima bile angažirane i Oružane snage BiH.

Dodao je Dodik da će šatorska naselja i karantinski objekti na aerodromima biti postavljena do sljedeće sedmice.

Postavljanje šatora u kojima bi se izolirale osobe koje ulaze u BiH mjera je na osnovu koje se predviđaju u najmanju ruku upitni rezultati, s obzirom na niz ograničavajućih okolnosti koje ona podrazumijeva, od mogućnosti pružanja zdravstvene zaštite, održavanja higijene i sličnih izazova koje smještanje građana u šatore ne može riješiti.

S druge strane, za angažiranje Oružanih snaga BiH kao ispomoći u rješavanju aktuelne situacije potrebna je, prije svega, odluka Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, saznaje Faktor, zatražio održavanje vanredne sjednice u ponedjeljak, 16. marta, na kojoj bi se razmotrile i usvojile sve potrebne mjere vezane za preveniranje i zaustavljanje širenja koronavirusa u BiH, ali i set ekonomskih mjera kojim bi se sanirale posljedice pandemije.

Džaferović je zatražio da sjednici prisustvuju predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH, entitetski premijeri i premijer Distrikta Brčko, te entitetski ministri zdravstva, a kako bi se donijele sveobuhvatne mjere i poboljšala koordinacija.

Time bi se otvorio prostor za efikasnije djelovanje državnih institucija u koordinaciji sa nižim nivoima vlasti, te bi se izbjegle postojeće situacije u kojima niži nivoi vlasti u BiH vode zasebne politike po pitanju zaustavljanja širenja koronavirusa i saniranja svih eventualnih posljedica.

Još uvijek nije potvrđeno da li će zatražena vanredna sjednica Predsjedništva BiH biti održana.