Dugoročna prognoza za jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se na području Balkana kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće padavine.

Prema riječima meteorologa Alana Reperta (Reppert), prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 stepen iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci, prenosi Dnevnik.hr.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u novembru.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru.

U oktobru i novembru slijedi širenje padavinske zone i na zapadni Balkan.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će septembar vjerovatno biti topliji od prosjeka, u oktobru i novembru zbog češćih padavina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i grad uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tajler Rojs (Tyler Roys).