Dunja Mijatović: Ovo je BiH kakvu volim i poruka svima da možemo uspjeti

“Izbor već šalje drugačiju sliku o BiH. Ovo je pobjeda za BiH, ovo je BiH kakvu volim, gdje su svi bez zadrške iskreno radili na tome da budem povjerenik. Ovo treba iskoristiti kao poruku za nove generacije i sve ljude koji žele da se okušaju na međunarodnoj sceni, nadam se da će biti i poruka ženama i mladim djevojkama u BiH i regionu da možemo i da trebamo”, rekla je Mijatović.

Očekuje i da će njen izbor biti jaka politička poruka regionu jer je, ističe, u cijelom procesu Slovenija odigrala ključnu ulogu.

“Kandidat Slovenije Goran Klemenčič se povukao u našu korist, to ne treba zaboraviti i mislim da je to ogroman gest i prema meni i prema BiH jer pokazuje prijateljstvo i način na koji bi cijeli region trebao da se ponaša”, kazala je Mijatović.

Istakla je da ne može govoriti o svom uspjehu jer je cijeli proces bio zajednički poduhvat institucija BiH i civilnog društva.

“Predsjedništvo BiH je ljetos konsenzusom dalo zeleno svjetlo za moju kandidaturu, važnu ulogu je odigrao ministar vanjskih poslova BIH, svi članovi delegacije koji su mjesecima radili i promovisali moj rad. Sve je urađeno pod palicom ambasadora Almira Šahovića, sve vrijeme sam imala podršku Damira Arnauta koji je u našoj parlamentarnoj delegaciji u Vijeću Evrope koju je vodio Senad Šepić. Tu su bili i Saša Magazinović, Mladen Bosić, Borjana Krišto i Milica Marković. Naravno, važnu ulogu je odigrala i podrška civilnog društva i jakih žena Maje Gasal-Vražalica, Ismete Dervoz i Sabine Ćudić jer nije ovo nešto što se dešava od jučer”, kazala je Mijatović.

Podsjećamo, Dunja Mijatović dužnost komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava preuzet će 1. aprila 2018. godine, na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove.

 (RTVTK/KLIX)

Pročitajte...