Duraković: U Srebrenici svaki glas odlučuje

U Srebrenici, iako su na izborni dan oba kandidata za načelnika proglasila pobjedu, trenutno, većinom izbrojanih glasova, vodi Mladen Grujičić, no još uvijek nisu prebrojani važni glasovi za Bošnjake iz Federacije BiH i inostranstva. Zbog specifičnosti sistema baze podataka Centralne izborne komisije BiH rezultati brojanja glasova u Srebrenici još uvijek nisu obnovljeni, međutim većina jeste prebrojana.

Izbrojenim glasovima na redovnim biračkim mjestima utvrđena je razlika od 2.596 glasova u korist aktuelnog načelnika Mladena Grujičića koji je nastupio u ime koalicije “Zajedno za Srebrenicu”.

– Ovdje je riječ o redovnim biračkim mjestima i mi uvijek imamo tu razliku negdje oko 2 hiljade i to je sasvim ok, jer mi već narednih dana očekujemo brojanje glasova u odsustvu – kaže za RTV TK Ćamil Duraković, član Izbornog štaba “Moja adresa: Srebrenica”.

Iz zajedničke liste “Moja adresa Srebrenica”, čiji kandidat je bio Alija Tabaković, su ranije istakli da će se Grujičićevo vodstvo izgubiti prebrojavanjem glasova iz Federacije i glasova poštom iz inostranstva.

– Mi tu očekujemo preko 1.600 glasova, tako da treba sačekati da se izbroji odsustvo, pošta koja će pristizati narednih dana i koja će se brojati – dodaje Duraković.

Veliki broj građana Srebrenice se registrovao za glasanje putem pošte, ali veliki dio njih još uvijek nije dobio glasački materijal, te im je na taj način direktno oduzeto njihovo zakonsko pravo da glasaju.

– Dobra informacija je da je jučer neko od naših građana kontaktirao CIK, gdje su kazali da će eventualno održati vanrednu sjedncu CIK-a da razmotre to što pošta još uvijek nije stigla u neke zemlje i nekim građanima koji su se registrovali.

Dževad Mahmutović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli stava da se u Srebrenici glasa protiv onih koji negiraju genocid i onih koji za normalan i svima prihvatljiv život u Srebrenici.

– Srebrenica je područje na kome se desio genocid, koji je dokazan na svim međunarodnim sudovima. Imati na čelu opštine nekoga ko negira takve stvari je katastrofa za sve građane Srebrenice, ne samo za Bošnjake koji su žrtve tog genocida – smatra Mahmutović.

Aktuelni načelnik Srebrenice je istaknuti negator genocida, ali je i neko ko podržava one koji su počinili genocid. Takvim stavovima je Srebrenicu doveo do izolacije.

– Vrlo teško ima komunikaciju sa Međunarodnom zajednicom, sa bilo kojim drugim nivoom vlasti izuzev onim koji ga podržava u Banja Luci, koji slavi zločince kao i on što slavi, a to nije dobro za Srebrenicu – dodaje Mahmutović.

Profesor Mahmutović ističe i da izborni proces treba zaštiti, dok iz zajedničke liste “Moja adresa Srebrenica”, ističu da su ga pratile brojne nepravilnosti. Na biračka mjesta su dolazili građani sa nevažećim ličnim kartama, koji su se vraćali sa novim ličnim kartama. Iz Inicijative smatraju da treba utvrditi ko je izdavao te lične karte. U Srebrenici su glasali i građani sa nevažećim dokumentima, za što, također, postoje dokazi. Sve nepravilnosti prijavljene su nadležnim organima, koji treba da rasvjetle ove dokaze, jer u Srebrenici svaki glas može da odluči o tome ko će biti na čelu ove općine.

Pročitajte...