Duraković: Usvojeni principi za izborni nastup probosanskog bloka u RS-u

Principi za zajednički nastup na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini usvojeni su u Srebrenici na sastanku deset političkih stranaka i organizacija koje okupljaju Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj (RS), saopćeno je iz Pokreta “Odgovor”.

– Stranke su se usaglasile da će ovaj blok tražiti nestranačkog ministra prosvjete i kulture u budućoj Vladi RS-a, koji će provesti reformu obrazovanja i prekinuti sve diskriminatorne prakse, a posebno one koje se tiču prava na jezik te sadržaja nastavnog plana i programa. Također, tražit ćemo uvođenje institucije povjerenika za prava nevećinskih etničkih, vjerskih i jezičkih skupina – rekao je lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković.

Na planu zapošljavanja i ekonomije, kako ističe, traže uvođenje kvote od dva do tri posto indirektnih prihoda za politike povratka te uvođenje sankcija za institucije koje se ne pridržavaju člana 97. Ustava RS-a o proporcionalnom zapošljavanju Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

Pokret “Odgovor” će nastaviti zagovarati ove i druge konkretne politike za bolji položaj povratnika. Iz ove organizacije izražavaju zadovoljstvo što se probosanski blok obavezao na predložena rješenja i politike, navedeno je u saopćenju.