Dva dana za maturante otvorena vrata ERF-a u Tuzli

Studenti i profesori Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bili su danas na raspolaganju maturantima nekoliko srednjih stručnih škola, na manifestaciji Dani otvrenih vrata koju su pripredili u svrhu njihove profesionalne orjentacije. Ova manifestacija nastvalja se u ponedjeljak, u prostorijama Fakulteta u zgradi Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetanjama psihičkom i tjelesnom razvoju, na Ircu u Tuzli.

novinar Azra Mešić

Jedinstvena visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini koja obrazuje stručnjake za rehabilitaciju slušanja i govora, razvoj motorike i korekciju ponašanja otvorila je svoja vrata namjenski za sve maturante koji imaju sklonosti ka ovoj profesiji.-

Prije svega smatramo da svi stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila su zapravo nadasve jedan human poziv, što u današnjem vremenu u skladu sa socio-ekonomskom situacijom i nije baš privlačan poziv, ali ono što smo mi danas odlučili je da kroz različite aktivnosti i igre, te promocije knjiga odlučimo približiti budućim brucošima kako je to studirati na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, šta je to šta mi dobijamo zauzvart, koje vještine i znanja i na koji način danas-sutra možemo pomoći onima kojima je pomoć potrebna, kaže za RTVTK Benjamin Avdić, student Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Praktičnim primjerima rada sa osobama oštećenog vida i sluha, s teškoćama u kretanju te prezentacijom didaktičkih pomagala koja se mogu koristiti u nastavi i tokom rehabilitacije, studenti su vizualizirali studij na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Iako je jedan od najmlađih na Univerzitetu u Tuzli, njegovi profesori broje više od dvije i po decenije rada i 10 godina aktivne inkluzije djece s teškoćama u razvoju u redovne škole.

Mi ove godine postojimo već 26 godina. Na našem fakultetu obrazuju se studenti na tri studijska odsjeka: Specijalna edukacija i rehabilitacija, Logopedija i audiologija i studijski odsjek Poremećaji u ponašanju, naglašava jedna od profesorica prof. dr. Vesna Bratovičić.

Gosti fakulteta su bili učenici tuzlanskih i lukavačkih srednjih škola. Dan otvorenih vrata je i u ponedjeljak, kad očekuju srednjoškolce iz Živinica, te sve druge zainteresovane za rad i efekte rada ovog tuzlanskog Fakulteta.

 

Pročitajte...