Dvije osobe uhapšene u Sarajevu zbog utjecanja na volju birača tokom izbora

Kako je za Klix.ba rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP KS uhapsili su osobe inicijala O. A. (1995.) i S. H. (1993.), obojica nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 151. Krivičnog zakona BiH – povreda slobode opredjeljenja birača.

U članu 151. KZ BiH navedeno je da ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korišćenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kojem se odlučuje referendumom, ili da uopće ne
glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

Dalje se navodi da ako član biračkog odbora ili druga osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene joj dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nakon kriminalističke obrade S. H. je predat u nadležnost Tužilaštva KS, a O. A. je pušten iz policijskih prostorija.